Romanii sunt inca fideli constructiei de case traditionale

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

17.12.2007 - Adevarul
Romanii sunt inca fideli constructiei de case traditionale

Solutiile alternative la locuintele clasice au de partea lor avantajul pretului redus si al duratei mai mici de executie a lucrarilor

Piata romaneasca abunda in oferte de case din lemn sau din elemente prefabricate. Cu toate acestea, romanii sunt fideli in continuare sistemului traditional. Constructorii cred insa ca viitorul este al noilor tehnologii, care au avantaje precum pretul mai mic sau durata de executie redusa.

Tineti minte povestea celor trei porcusori care si-au facut trei case din materiale diferite? Cele de paie si din bete de chibrit au cazut la prima suflare a lupului cel rau, dar cea de caramida a rezistat. Azi lucrurile au evoluat, materialele de constructie s-au diversificat. Au aparut si alte cerinte, printre care si indeplinirea unui coeficient termic corespunzator.

Pretul, principalul inconvenient al caselor traditionale

Pentru constructia la rosu a unei case traditionale este nevoie de o echipa numeroasa si variata din punct de vedere al calificarii. O intreaga armata de dulgheri, fierari-betonisti, zidari si muncitori necalificati incarca nota finala de plata. Costurile cu manopera ajung in jurul a 15% din pretul total al lucrarii.

Exista si mici trucuri de diminuare a costurilor. Echipa poate fi micsorata prin eliminarea din santier a operatiunilor care nu sunt strict necesare. De pilda, fasonarea fierului diverselor tipuri de armaturi poate fi facuta din depozit.

Astfel, este nevoie de doar doi fierari in santier, care sa monteze elementele deja taiate la dimensiune. Pretul la kilogram al fierului fasonat este mai mare decat daca el este adus in santier la bare sau colaci, dar economiile rezultate din micsorarea echipei acopera pierderile.

La fel se poate proceda si cu materialul lemnos. De pilda, in locul cofrajelor clasice de scandura pot fi inchiriate cele moderne, tip Doka, care necesita o forta de munca de asemenea redusa. De altfel, materialele folosite in construirea unei case traditionale – betonul, fierul, caramizile – sunt principalul motiv pentru care pretul unei astfel de constructii este mai ridicat decat al celorlalte tipuri de case. Spre exemplu, firma Neoconstruct percepe 2.090 de lei pe metrul patrat construit de casa traditionala finisata si izolata la interior si exterior.

Aceeasi firma are tariful de 1.690 lei pe metrul patrat pentru casele din lemn si 1.890 lei pe metrul patrat pentru vilele combinate zidarie-lemn, in aceleasi conditii de finisare. In afara de pretul piperat, o casa traditionala are si dezavantajul duratei de executie, care poate ajunge si la doi ani, in functie de complexitatea proiectului.

Patru oameni, trei luni, o casa

Un metru patrat de casa finlandeza Jukkatalo, adus in Romania de Valtec Domus, costa 600 euro. Costurile cu manopera sunt mult reduse, datorita elementelor prefabricate in Finlanda din care este construita vila. Astfel,o echipa de patru oameni este suficienta pentru a asambla si finisa constructia intr-o luna.

Constructorul da termen de trei luni de la data obtinerii autorizatiei, si asta pentru ca importul din Finlanda dureaza doua luni. Betonul este folosit si aici, de asemenea sub forma de elemente prefabricate, dar numai la fundatie. Un avantaj este ca fundatia poate fi executata si pe vreme de iarna, cu temperaturi sub 0 grade Celsius, lucru care la constructiile clasice se poate obtine numai dupa aditivarea betonului la statie.

De altfel, materialele de constructie la casele finlandeze, in preponderenta elemente prefabricate din lemn, contribuie si ele, prin costul lor mai mic decat al betonului sau caramizilor, la un cost final convenabil pentru client. Mai mult, acest pret include si electrocasnicele din bucatarie, dar si finisajele interioare, precum incalzirea prin pardoseala, gresia, faianta sau parchetul.

In interiorul peretelui prefabricat se afla vata minerala de densitate mare, in timp ce la exterior si interior izolatia este asigurata de cate o folie de polietilena. In plus, peretii interiori sunt finisati cu rigips.

„Izolatia termica pefecta este esentiala, pentru ca aceste elemente se fabrica si sunt folosite in Finlanda, o tara friguroasa", spune Narcis Somesfalean, presedinte la Valtec Domus, care ii invita pe cei ce doresc sa locuiasca o perioada, in mod gratuit, intr-o casa show-room situata in Cluj-Napoca.