Romanii prefera creditele in valuta, cu garantie ipotecara

Finante Banci

20.08.2009 - Gandul
Romanii prefera creditele in valuta, cu garantie ipotecara

Creditul ipotecar il ingroapa pe cel „cu buletinul“

In 2009, romanii iau de la banci in special credite pentru investitii imobiliare, in timp ce imprumuturile de consum nu mai sunt printre preferatele romanilor

Creditarea isi revine incet, pe masura ce scad dobanzile la imprumuturi. Bancile si brokerii de credite spun ca revigorarea se simte mai ales in cazul imprumuturilor in euro pentru locuinte si al creditelor de nevoi personale garantate, in timp ce imprumuturile de consum raman in 2009 un produs “prohibitiv”. Se vede, de altfel, in statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR): in prima jumatate de an, valoarea creditelor pentru investitii imobiliare a urcat cu 900 milioane de lei (aproximativ 214 milioane de euro), in timp ce imprumuturile de consum s-au redus cu o jumatate de miliard de lei (in jur de 140 milioane de euro). “Inca din primavara, se inregistreaza o tendinta continua de crestere a solicitarilor de credite, in special pe investitii imobiliare. In acelasi timp, se mentine relativ scazuta cererea la imprumuturile de consum”, a declarat pentru Gandul Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR, fara a da insa o cifra exacta a evolutiei imprumuturilor.

De patru ori mai multe credite imobiliare dupa sase luni

Preferinta populatiei pentru creditele de investitii imobiliare se explica prin faptul ca dobanzile sunt mai mici decat la cele de consum – un produs pentru care nu se solicita garantii, asadar riscant pentru creditori. De exemplu, in iunie, ratele medii ale dobanzilor practicate de banci pentru creditele in euro cu maturitate intre unu si cinci ani au fost de 5,46% - pentru creditele imobiliare fata de 7,29% - pentru imprumuturile de consum, arata datele BNR.

La lei, diferenta este mult mai mare: 12,39%, in primul caz, fata de 19,20%, pentru creditele de consum. Iar daca se compara dobanzile intre euro si lei, se vede clar de ce romanii se orienteaza catre creditele de investitii imobiliare in euro. „Anul acesta, am dat un singur credit imobiliar in lei si doar doua in 2008. In schimb, cererea de credite imobiliare in euro este de patru ori mai mare in iunie fata de ianuarie”, ne-a declarat Anca Bidian, directorul general al brokerului de credite Kiwi Finance. E drept ca si valoarea medie a unui credit imobiliar a scazut cu 34% fata de anul trecut, ajungand la o suma de 45.000 de euro, adauga ea.

In iulie, au crescut solicitarile de imprumuturi noi

In continuare, se intrevede o crestere a solicitarilor de imprumuturi, dupa cum arata datele Biroului de Credit, comunicate la solicitarea Gandul. Astfel, in iulie, bancile au trimis institutiei 399.000 de solicitari de date privind clientii existenti si potentiali, cu 66.000 mai mult fata de luna iunie. “Presupun ca, in mica proportie, cresterea se datoreaza si solicitarilor de credite pentru programul «Prima Casa»”, ne-a declarat Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit. Reprezentantii bancilor sunt de parere ca avansul cererii de credite din luna iulie nu este foarte mare, raportat la primele zece banci din sistem, media in acest caz fiind de 6.600 de cereri pe fiecare institutie bancara.