Romanii pot lua Prima Casa de la sase banci

Finante Banci

10.07.2009 - Gandul

POSIBILITATE l Comisia Europeana verifica daca programul guvernamental reprezinta o forma de ajutor de stat

BRD, Alpha Bank, Banca Transilvania, Banca Romaneasca, CEC Bank si ATE Bank sunt cele sase banci care au semnat pana in prezent conventiile de garantare pentru programul „Prima casa”. Potrivit premierului Emil Boc, in perioada urmatoare alte sase institutii bancare - Raiffeisen, Unicredit, Emporiki, Millenium Bank, Intesa si Volksbank - se pregatesc sa faca acest lucru.

Pe de alta parte, primul ministru s-a aratat ingrijorat de faptul ca cei interesati nu sunt la curent cu modul concret in care se va aplica programul guvernamental la nivelul institutiilor bancare.

"Facem un apel catre banci sa puna la dispozitia cetatenilor, cat mai repede, normele interne de aplicare a programului", a mai spus Boc. Potrivit acestuia, pana miercuri seara bancile primisera 10.000 cereri, dintre care 25% pentru case noi. Pe de alta parte, Comisia Europeana a cerut Guvernului roman informatii suplimentare despre programul “Prima Casa”.

Premierul Emil Boc a replicat ca nu este nicio problema in legatura cu derularea acestui mecanism.

"Programul Prima casa respecta toate normele Uniunii Europene”, a declarat primul ministru. In cazul in care Comisia Europeana va decide ca programul guvernamental reprezinta o forma de ajutor de stat, este posibil ca Uniunea Europeana sa ceara Bucurestiului modificarea sau chiar anularea lui.