Romanii nu mai vor case pe hartie

Constructii

22.09.2008 - Cotidianul
Romanii nu mai vor case pe hartie
Cumparatorii de apartamente vor sa vada constructia, nu doar macheta

In Bucuresti, ponderea apartamentelor vandute in stadiul de proiect a scazut la 65-70% in acest an, de la aproximativ 90-95% anul trecut, sustin reprezentantii companiei imobiliare RE/MAX. „Vanzarile de locuinte noi au avut un trend descrescator in acest an, chiar si rate cu 30% mai mici comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in functie de proiect. Marile proiecte doresc in continuare vanzarea „la plansa”, dar au inceput sa nu o mai poata face“, spune Andrei Marinescu, broker/owner RE/MAX Magnum, agentie care apartine uneia dintre cele mai mari retele imobiliare din Romania - RE/MAX.

Reprezentantii RE/MAX spun ca si in alte orase din provincie, cum ar fi Bacau si Pitesti, se inregistreaza acelasi trend. „La Bacau, vanzarile in stadiul de proiect au ajuns la numai 15%, in 85% din cazuri cumparatorii preferand locuinte finalizate sau la rosu“, a afirmat Dan Toderasc, broker/owner RE/MAX Best Bacau. Acesta a mai spus ca din cauza preturilor mari oamenii vor sa vada ceea ce cumpara si vor sa aiba un cuvant de spus in ceea ce priveste finisajele interioare.

O situatie asemanatoare se inregistreaza la Pitesti, unde 80% din apartamentele noi sunt vandute dupa finalizare sau in stadii avansate de constructie, iar numarul de cumparatori a crescut cu circa 25% fata de 2007. De cealalta parte, din cauza numarului extrem de redus de ansambluri rezidentiale lansate fata de cererea pietei, la Cluj-Napoca circa 60% din cumparatori au preferat achizitionarea in stadiul de proiect.

In perioada 2005-2007, majoritatea apartamentelor din ansamblurile rezidentiale s-au vandut in stadiul de proiect, dezvoltatorii lansand lucrarile de constructie doar dupa ce atingeau un procent ridicat de vanzare. in acest an insa, dinamica vanzarii apartamentelor noi a fost scazuta, ca si in cazul imobilelor vechi, sustin cei de la RE/MAX. Finalizarea unora dintre proiectele rezidentiale noi va crea probleme si celor care vor sa vanda apartamente vechi.

„Finalizarea apartamentelor noi va afecta vanzarile de apartamente vechi deoarece oamenii au cumparat locuinte in blocuri dinainte de 1989 pentru ca voiau o locuinta pe care sa o poata vedea si in care sa se mute imediat. Finalizarea blocurilor noi va face ca multi sa prefere o astfel de locuinta”, spune Calin Clinciu, director de comunicare in cadrul companiei Euroest.

Reduceri de targ

Dezvoltatorii apeleaza la diverse promotii pentru a vinde apartamentele din stadiul de proiect. De exemplul, la ultimul targ imobiliar, tIMOn, dezvoltatorii aveau promotii care mergeau de la reduceri de peste 10.000 de euro pentru un apartament la oferirea gratuita a locului de parcare sau mobilarea bucatariei . Se observa ca discounturile se ofera fie pe o perioada scurta, fie pentru un anumit numar de unitati locative.

Valentin Baesu