Romanii cumpara case de vacanta in Bulgaria la preturi reduse cu 35%

Imobiliare

19.10.2009 - Gandul
Romanii cumpara case de vacanta in Bulgaria la preturi reduse cu 35%

Daca anul trecut erau la cautare locuintele luxoase si mari, acum atentia s-a indreptat catre locuintele cu preturi de pana la 40.000 de euro

Tineri de 35 de ani cumpara cate trei, patru apartamente pentru investitie, iar batranii cu varste de peste 60 de ani cumpara case de vacanta pentru ei si pentru copii. Acestia sunt cumparatorii romani ai caselor de pe litoralul bulgaresc, care profita de preturile mai mici comparativ cu anul trecut. "Sunt multi dezvoltatori care ofera discount-uri de pana la 35%, iar media este undeva la 20%. Pe litoral se construieste foarte mult si e concurenta intre dezvoltatori, care accepta acum si rate pe cinci ani fara dobanda, iar altii cu 6 - 7% dobanda anuala", a declarat pentru Gandul Oxana Volkova, sales manager pentru piata romaneaca a unei agentii imobiliare din Bulgaria.

Ce cumpara romanii pe litoralul bulgaresc

Preferatele romanilor sunt locuintele din Balcic, Nisipurile de Aur, Sunny Beach sau Varna. Spre exemplu, o garsoniera cu o suprafata de 28 de mp in Sunny Beach costa 9.750 de euro, dar este inca in constructie si se afla la trei kilometri de plaja. Tot in aceasta statiune, preturile pentru un apartament intr-un proiect aflat la 400 de metri de plaja sunt de 29.000 de euro pentru o garsoniera cu o suprafata utila de 26,5 mp si ajung la 63.000 de euro pentru un apartament cu o suprafata utila de 56 de mp, tinandu-se cont si de pozitionarea acestuia. Printre ofertele agentiilor bulgare se gasesc si oferte de terenuri pe insule: 2.500 de mp la pretul de 5.000 de euro.

Bulgarii spun ca piata isi va reveni si preturile vor creste

Romanii atrasi de preturile mici cauta o casa cat mai aproape de plaja. Daca inainte de criza cautau proprietati luxoase si mai mari, acum privirea s-a indreptat catre locuintele cu preturi cuprinse intre 30.000 si 40.000 de euro. Din luna mai insa, apetitul romanilor pentru case in Bulgaria a revenit. "De la inceputul verii se simte ca romanii au inceput sa caute si sa cumpere din nou. Sigur ca sunt si doritori de achizitii in Bulgaria, dar prefera sa mai astepte, in speranta ca preturile vor mai scadea. Insa, dupa iesirea din criza, preturile vor creste din nou", ne-a mai povestit Volkova. "Exista superoferte, se cumpara, dar nu chiar la fel ca anul trecut. Noi credem ca piata isi va reveni intr-un an de zile", ne-a declarat Alexandru Tuzlukov, agent de vanzari in cadrul altei agentii imobiliare.