Romanii cu cash prefera depozitele bancare in locul investitiilor imobiliare

ANALIZE / COMENTARII

15.09.2009 - Ziarul financiar

Dobanzile mari la depozitele in lei oferite de bancile comerciale reduc apetitul romanilor pentru investitii, inclusiv in imobiliare, in conditiile in care cei care dispun de lichiditati in aceasta perioada obtin un castig net substantial, fara prea mare efort, daca isi tin banii la banca.

Bancile au trecut brusc, la inceputul acestui an, de la goana dupa clienti carora sa le vanda credite la o cursa foarte stransa de atragere a lichiditatilor, ceea ce a facut ca bonificatiile la depozitele in lei sa urce pana la 17-18% in primele luni din 2009. In ultima perioada s-a inregistrat o tendinta descendenta in ceea ce priveste dobanzile pasive, dar raportat la inflatie nivelul bonificatiilor ramane mare, bancile continuand sa atraga aproape toate lichiditatile de pe piata.

"Este intr-adevar mai accesibil sa investesti intr-un depozit.

Este insa o oferta conjuncturala. Asemenea variatii sunt normale pe o piata libera. Pe termen mediu si lung acest echilibru se va ajusta, pentru ca dobanzile la depozite vor continua sa scada", noteaza Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica.

7% - dobanda medie reala la depozitele in lei

Dobanda medie reala pentru depozitele cu scadenta la un an (diferenta dintre dobanda nominala si rata inflatiei) calculata pentru cele mai bune zece oferte de pe piata era de 7% la sfarsitul lunii august, ceea ce inseamna ca pentru un depozit bancar de 212.700 de lei (50.000 de euro) un client ramane la scadenta cu un profit net de 14.800 de lei (3.500 de euro) la un venit de 22.300 de lei (5.200 de euro). Pentru 2009 si 2010 inflatia asteptata este de 3,5%, potrivit BNR.

De cealalta parte, cu 50.000 de euro o persoana ar putea cumpara un apartament cu doua camere, de circa 50-55 de metri patrati, in zone precum Militari, Pajura, Drumul Taberei sau Berceni, potrivit datelor publicate pe anuntul.ro. Chiriile in aceste zone variaza intre 300 si 350 de euro pe luna, adica un venit brut anual de circa 3.500-4.000 de euro pe an. Castigul net al unui proprietar de apartament este insa cu circa 1.000 de euro mai mic daca luam in calcul impozitul pe proprietate (16%) si costurile cu intretinerea.

"Inceputul anului a fost perioada in care s-a inregistrat cea mai mare scadere a tranzactiilor si implicit a preturilor. Pe piata ramasesera doar clientii cu cash, carenegociau reduceri foarte mari de preturi - pana la 10.000-15.000 euro pentru un apartament", a declarat Laurentiu Muntean, manager la agentia imobiliara Activ Imob din Bucuresti.

Investitorii s-au indepartat de imobiliare

Preturile mai mari si chiriile in scadere i-au indepartat insa pe investitori de piata imobiliara, in conditiile in care depozitele bancare au devenit o alternativa foarte atractiva.

"Acum preturile au crescut din nou, inclusiv datorita programului «Prima casa», iar speculatorii au disparut de pe piata. Nu cred ca cineva ar castiga foarte mult daca ar cumpara acum un apartament pentru a-l inchiria, pentru ca nivelul chiriilor a coborat substantial", mai noteaza Muntean.

Depozitele atrase de bancile locale de la populatie si agentii economici in primul semestru din 2009 au insumat 11,3 miliarde de lei, de peste 3,6 ori peste nivelul din perioada similara a anului trecut.

Faptul ca in depozitele administrate de banci ajung mai multi bani in aceasta perioada nu trebuie vazut insa ca un factor de blocaj economic, spun analistii.

"In niciun caz depozitele nu trebuie vazute ca factori de blocaj. Bancile trebuie sa aiba un castig si investesc acei bani in economie pentru ca altfel nu ar exista niciun motiv pentru care sa ofere asemenea dobanzi", a concluzionat Laurian Lungu.