Romanii cresc cu 50% preturile caselor din Ungaria

Imobiliare

20.05.2008 - Curierul National
Romanii cresc cu 50% preturile caselor din Ungaria

Preturile din industria imobiliara din Ungaria au explodat in ultimele luni dupa ce romanii au inceput sa cumpere case sau terenuri in aceasta tara, in urma acestui fenomen autoritatile maghiare confirmand aparitia speculantilor imobiliari, informeaza NewsIn.

Orasul Battonya, un loc cu "lipici" la romani
Viceprimarul orasului maghiar Battonya, Traian Cresta, a sustinut ca datorita numarului tot mai mare de cumparatori din Romania, vanzatorii din Battonya au ridicat preturile imobilelor si ale terenurilor. "Preturile au crescut cu 40-50 la suta, deoarece administratia locala face tot posibilul sa continue investitiile in infrastructura, se pietruiesc strazile, se asfalteaza trotuarele".
 
Acesta a mai spus ca datorita numarului mare de cumparatori din Romania, vanzatorii din Battonya au ridicat preturile imobilelor si, din pacate, ca peste tot, au aparut si speculantii. Adica vin foarte multe persoane care cumpara case, terenuri, pe care apoi le revand la un pret mult mai mare.
Cresta a mai declarat ca numarul celor care isi cumpara case sau terenuri in aceasta localitate aflata la granita cu Romania este tot mai mare, iar printre cei care se muta in Ungaria sunt atat locuitori din vestul Romaniei, cat si din nordul si estul tarii. "Foarte multi romani s-au stabilit in orasul Battonya, atrasi de pretul mic al proprietatilor. Pana acum, 350 de familii din Romania au cumparat case in Battonya. Unele s-au stabilit acolo, altele fac naveta, zilnic, la locul de munca din Arad.

In oras avem familii care vin din Iasi, din Navodari, care nu au tinut cont de distanta si s-au stabilit in Battonya. Dupa ce Romania a aderat la Uniunea Europeana, foarte multi romani au cautat posibilitati sa se stabileasca in orasul Battonya, unde au gasit case ieftine", a relatat Cresta, care este si presedintele Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria.

Edilul din Battonya a mai afirmat ca in acest oras toate locuintele sunt racordate la retelele de gaz, apa si electricitate.

"Preturile la case variaza intre 20.000 de euro si 70.000 de euro. Exista persoane care isi construiesc case din lemn, in stil modern, cu terase. Marea majoritate a caselor din lemn sunt fabricate in Romania si transportate ulterior in Ungaria. Unii dintre cei care isi construiesc case noi cumpara materiale de constructii din Romania, insa altii le cumpara din Ungaria", a mentionat viceprimarul din Battonya.

case din lemn