Romanii au cumparat apartamente de 3,7 mil. euro in Bulgaria

Imobiliare

02.09.2008 - Business Standard

Investitorii romani au cumparat pe litoralul bulgar, prin compania de brokeraj imobiliar Bulgaria Invest, in primele opt luni ale anului, apartamente de vacanta in valoare totala de 3,76 mil. euro, ceea ce inseamna o crestere cu aproape 348% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit oficialilor companiei de intermediere.

“Investitorii romani s-au orientat spre Bulgaria deoarece, in aceasta perioada, piata locala este slaba si mai putin profitabila. Clientii nostri isi pot recupera investitia doar din inchiriere in patru ani, plus ca valoarea imobilului creste simtitor, deoarece sunt de patru-cinci ori mai ieftine decat in zona litoralului romanesc. Anul trecut, imobilele din zona litoralului bulgar si-au apreciat valoarea cu 38,7%”, a declarat pentru Business Standard Andrei Muresanu, directorul executiv al Bulgaria Invest.

Potrivit acestuia, investitorii pot obtine in medie, pe sezon, din inchirierea locuintei, circa 6.000 de euro/camera. Chiria medie in perioada iulie-august este de 80-90 de euro pe noapte, in luna septembrie este de circa 60-70 de euro, iar in octombrie scade la 40 de euro. Cele mai multe achizitii au fost facute la Nisipurile de Aur, Balcic si Sunny Beach. Cea mai mare investitie facuta de un roman prin intermediul Bulgaria Invest a fost achizitionarea unui etaj intreg, format din sapte apartamente, din cadrul unui proiect imobiliar localizat in Sunny Beach. Calin Fusu, directorul general al Neogen, de exemplu, a facut deja pasul spre achizitii in Bulgaria, mai precis langa Ruse, unde are cumparate terenuri in suprafata de 3.000 mp.

“M-am orientat spre Bulgaria pentru ca este mult mai ieftin decat la noi, pot sa spun ca pretul terenului pe care l-am luat eu a fost cu o cifra in euro”, a mentionat Fusu. El a estimat ca, in maximum cinci ani, isi va recupera investitia numai din cresterea valorii proprietatii, deoarece tot mai multi bucuresteni se orienteaza spre acea zona.

De aceeasi parere este si George Becali, patronul clubului de fotbal Steaua Bucuresti si unul dintre cei mai mari proprietari de teren din Romania, care a spus ca, momentan, piata imobiliara bulgara este atractiva datorita preturilor mici si a perspectivelor de crestere pe care le ofera piata. El a mai spus ca nu este interesat de achizitii in afara tarii, pentru ca se orienteaza mai mult spre investitii imobiliare in zona Bucurestiului.

Reprezentantul Bulgaria Invest a mai anuntat ca apartamentul cel mai scump vandut prin intermediul Bulgaria Invest a fost cumparat de un bucurestean care lucreaza in constructii de cladiri de birouri. “Acesta a achizitionat un penthouse duplex in suprafata de aproape 316 mp, intr-un nou aparthotel de cinci stele, aflat la 30 de metri de mare, la Nisipurile de Aur, la un pret de 228.000 de euro”, a mai spus Muresanu.

Potrivit acestuia, cea mai ieftina locuinta de vacanta pe litoralul bulgar, din portofoliul Bulgaria Invest, este o garsoniera in faza de proiect, la Sunny Beach, care costa 16.500 de euro, pentru o suprafata de 34 mp. Cea mai ieftina locuinta “la cheie”, disponibila, se afla in Kavarna, la 400 de metri de plaja si la 20 de minute de Vama Veche, la un pret de 24.000 de euro, pentru o suprafata de 41,5 mp. Andrei Muresanu a precizat ca, pana la mijlocul lunii august, au fost 73 de cumparatori romani de apartamente de lux pe litoralul bulgar.

ALexandru Urzica