Romania si Bulgaria au piete imobiliare semitransparente

Imobiliare

09.07.2008 - Financiarul.com
Romania si Bulgaria au piete imobiliare semitransparente
Investitorii straini au adus clarificari
Efervescenta investitiilor din ultimii doi ani din imobiliare a crescut si transparenta acestei piete in tara noastra, care este semitransparenta. Nivelul este apropiat de cel din tara vecina, care are totusi un usor avans.

Domeniul imobiliar din tara noastra este mai putin transparent decat cel din Bulgaria, ambele fiind la nivelul de semitransparenta, potrivit studiului „Indexul Transparentei
in Imobiliare“ al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLLS), care ia in calcul 82 de state de pe cinci continente. Romania se afla pe 36, cu scor extins de 2,92 de puncte, fiind la egalitate cu Brazilia si urcand cu 12 locuri fata de editia de acum doi ani. Statul vecin ocupa pozitia 35, cu un scor total de 2,91 de puncte, fiind nou intrata in clasament. De asemenea, in top, tara noastra a urcat de la nivelul de transparenta scazuta, inregistrat in anul 2006, si se considera ca si-a imbunatatit acest nivel in mod semnificativ. „Prezenta investitorilor straini a adus mai multa transparenta pe piata imobiliara din Romania“, explica Jan Kubicek, Portofolio Manager pentru Europa Centrala la fondul de investitii ING REIM. In plus, Ross MacDiarmid, directorul fondului de investitii Danube Property, completeaza ca la o „limpezire“ a pietei din tara noastra au contribuit companiile imobiliare listate pe pietele de capital. Iar Edgard Rosenmayr, Chief Investment Officer si membru in Consiliul de Administratie al fondului de investitii Immoeast, argumenteaza ca transparenta pietei s-a facut si prin actiunile de verificare a titlurilor de proprietate, prin numeroasele analize ale documentelor si cladirilor, realizate la achizitionarea proiectelor si adoptarea standardelor impuse de companiile multinationale. Chiar si cu toate aceste actiuni, Alberto Mas, presedintele companiei Capitolian Corporation, tine sa sublinieze ca in Romania piata imobiliara se afla intr-un evident proces de tranzitie, dar este mult mai putin transparenta decat in statele din vestul Europei.

Alina Botezatu