Romania, profit in imobiliare

Imobiliare

25.08.2008 - Financiarul
Romania, profit in imobiliare

In timp ce sectorul constructiilor din UE simte vantul recesiunii,
Alaturi de alte trei state foste comuniste, Romania este cea mai profitabila destinatie de afaceri in constructii din Uniunea Europeana.

Pe fondul declinului accentuat al sectorului constructiilor din vechile state membre, ca si din cele care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, Romania, Bulgaria, Polonia si Slovenia apar ca adevarate performere. Afacerile in constructii si-au turat puternic

motoarele in luna iunie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, inregistrand cresteri de 12,7%, 10,3%, 20,8% si, respectiv, 14,9%. Este o evolutie contrastanta cu cea a productiei in constructii din Uniunea Europeana in ansamblul sau, de 27 de state membre, in care trendul a fost descrescator (-1,8% fata de iunie 2007), precum si cu cea din zona euro, unde scaderea a fost de 2,4%.

Romania si Polonia raman pe crestere si in evolutia de la luna la luna (iunie 2008 fata de mai 2008), cu 2,9% si 2,6%, dar aceasta raportare arata ca in Slovenia, desi a inregistrat o crestere anuala, sectorul constructiilor s-a contractat in iunie cu 5,8%.
Spania si Marea Britanie, puternic afectate

Cu o scadere-record a productiei in constructii de 15,9% in perioada iunie 2007-iunie 2008 si de 3,1% in iunie 2008 fata de mai 2008, Spania se confrunta cu probleme serioase. Din o suta de spanioli, 21 sunt someri, ceea ce, la nivel national, inseamna 2,4 milioane de persoane fara lucru. Somajul galopant este alimentat in principal de disponibilizarile din constructii, care au crescut in iunie 2008 fata de aceeasi luna a anului trecut cu peste 70 de procente, iar fata de luna mai a.c. cu 21,1%. Loviti de recesiunea spaniola sunt, in primul rand, romanii. Peste 61% dintre cei care au emigrat in Spania in cautarea unui loc de munca lucreaza in acest sector, puternic afectat de scaderea cererii, iar dintre ei, potrivit estimarilor Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, 60% nu au forme legale. Toti acesti oameni sunt asteptati sa revina in Romania si sa reduca deficitul de pe piata fortei de munca. Bucuria autoritatilor si a investitorilor, dintre care multi sunt companii spaniole, nu este insa si a lor. Salariile pe care le incaseaza in Spania sunt intre 500 si 1.000 de euro lunar, in timp ce in Romania, potrivit Institutului National de Statistica, salariul mediu net al angajatilor din constructii era, in luna mai, de 292 de euro.

Cu toate ca scaderea productiei in sectorul constructiilor este importanta, 4,7% intre iunie 2008-iunie 2007 si 5,4% in iunie fata de mai a.c., britanicii sunt convinsi ca piata imobiliara nu este in recesiune. Potrivit Asociatiei Profesionale din Constructii (CPA), desi perceptia investitorilor este una negativa privind profitabilitatea afacerilor imobiliare pana in 2012, exista doua supape de siguranta. Prima se refera la politica dobanzii de referinta practicata de Banca Angliei, care, spune CPA, urmeaza sa fie micsorata.

Cea de-a doua are in vedere investitiile publice in piata imobiliara. Guvernul britanic finanteaza un amplu program de constructii de scoli si de investitii in infrastructura, iar organizarea Jocurilor Olimpice in 2012 in Marea Britanie va impulsiona sectorul constructiilor. Pana una alta insa, 29,6 milioane de englezi sunt someri - numar-record in ultimii ani, iar dintre acestia aproximativ 40% provin din constructii.
Nu orice crestere este de bun augur

Evolutia pozitiva a sectorului constructiilor din Romania in luna iunie, caracterizata printr-o crestere a productiei, in totala contradictie cu trendul european in declin, continua si in perioada imediat urmatoare. Buletinul de Conjunctura din luna august al Bancii Nationale a Romaniei arata ca in timp ce volumul productiei industriale va inregistra o restrangere, in constructii productia va continua sa se extinda, volumul comenzilor accelerandu-si ritmul de crestere. Numarul de salariati va creste in acest sector, iar preturile de productie se vor mentine relativ constante.

Statutul de rai al afacerilor imobiliare este avantajos mai degraba insa pentru companii decat pentru economie. In conditiile cresterii generale a consumului si inflatiei, investitiile in constructii si in infrastructura, absolut necesare de altfel, preseaza periculos in directia cresterii deficitului bugetar, punand in pericol capacitatea statului roman de cofinantare a fondurilor europene si lasand cresterea fiscalitatii ca ultima solutie la indemana guvernantilor.