Romania - prima tara din Est in care casele se vand pe modelul american

Imobiliare

31.03.2009 - Cotidianul
Romania - prima tara din Est in care casele se vand pe modelul american

Agentii imobiliari spun ca sistemul american MLS va aduce transparenta si siguranta in piata, dar nu va scadea automat comisioanele agentilor.

Se asteapta ca si marile companii imobiliare ss fie atrase de MLS
Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare a lansat ieri Serviciul de Listare Multipla MLS ARAI, primul serviciu de acest gen din Romania. Sistemul se bazeaza pe un contract de reprezentare exclusiva intre agent si client, iar proprietatea care va deveni obiectul contractului va fi listata pe portalul pe care se vor regasi si alte proprietati pentru care s-au incheiat astfel de contracte. La acest sistem vor avea acces toti membrii care au achitat cotizatia lunara de 30 de euro pentru a avea acces la serviciul MLS. “Acest sistem a fost inventat in urma cu 50 de ani in Statele Unite ale Americii, iar Romania este prima tara din Europa Centrala si de Est in care este implementat.
 
In prezent, peste 50 de agenti imobiliari folosesc acest portal pentru listare”, spune Aurelian Negulescu, vicepresedinte al ARAI.

In Europa, doar in Olanda mai functioneaza un astfel de sistem, in vreme ce in alte tari se afla intr-o faza experimentala. Se considera ca MLS poate contribui la cresterea numarului tranzactiilor imobiliare. “Folosirea acestui sistem poate sa impulsioneze piata imobiliara, care in ultimele luni este inghetata in ceea ce priveste tranzactiile. Poate fi un catalizator”, spune Norm Flynn, presedintele National Association of Realtors. Practic, principalul motiv al optimismului agentilor este faptul ca va creste expunerea unei proprietati scoase la vanzare. Vanzatorul incheie un contract de exclusivitate cu un agent imobiliar, pe o anumita perioada de timp. Se va evita posibilitatea ca acelasi anunt sa mai fie gasit si la alte agentii, astfel incat cumparatorul sa mearga de mai multe ori la aceeasi adresa, cu agenti diferiti. De asemenea, se elimina si dubla reprezentare, deoarece oferta ajunge la celelalte agentii membre MLS, iar un alt agent va fi cel care va veni cu cumparatorul. Astfel, un agent va apara interesele celui care vinde si un alt agent pe ale celui care cumpara. Ei vor imparti comisionul. In momentul in care imobilul este vandut, acest lucru este facut public agentiilor membre. Serviciul garanteaza validitatea datelor inclusiv prin punerea la dispozitie a actului de proprietate in format PDF. Se posteaza informatii importante precum pozitie, drum, acte, planul de amplasament si delimitarile. “Principalul beneficiu il reprezinta faptul ca daca eu listez acum o proprietate am de 50 de ori mai multe sanse de a gasi un cumparator”, spune Ruxandra Cleciu, presedintele ARAI. Reprezentantii agentiilor imobiliare spun ca nu se poate vorbi despre o crestere sau o scadere a comisionului deoarece acesta se negociaza.