Romania, mult sub tarile din regiune la constructia de locuinte

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

05.11.2007 - Adevarul
Romania, mult sub tarile din regiune la constructia de locuinte

Statisticile arata ca, la jumatatea anului 2007, dezvoltatorii polonezi scoteau pe piata de trei ori mai multe case decat cei autohtoni

Sectorul constructiilor din Europa Centrala si de Est si-a continuat si in 2007 expansiunea fara precedent. Analistii spun ca avansul inregistrat in ultimii doi ani nu mai poate fi interpretat conjunctural, ci marcheaza un veritabil trend.

Iar Romania este campioana statistica a constructiilor europene. Boomul este rezultatul exploziei de proiecte din sectorul rezidential. Ne aflam insa mult in urma unor tari precum Cehia sau Polonia. Aici pietele nu mai inregistreaza cresteri galopante, insa sunt calibrate de ani buni la livrari de zeci de mii de apartamente.

Doar doua tari din regiune au inregistrat un declin in sectorul constructiilor. Ungaria, o tara cu mari problemele de fiscalitate si in care se vorbeste despre primele semne de recesiune economica, dar si Republica Ceha.

In cazul acesteia, macaralele s-au oprit pentru ca s-a ajuns deja la un nivel de infrastructura si calitate a locuirii comparabile cu cele din statele occidentale.

 

Ionut Morariu