Romania devine riscanta pentru investitii imobiliare

Imobiliare

16.07.2008 - Adevarul
Romania devine riscanta pentru investitii imobiliare

Puterea scazuta de cumparare a romanilor, precum si minusurile majore ale infrastructurii autohtone fac tot mai putin atractive investitiile imobiliare de amploare.

„In Romania este o diferenta foarte mare intre salarii si costul locuintelor. Este destul de complicat sa intri pe o astfel de piata. Acum este inceputul pentru cei mai curajosi investitori. Iti trebuie simt de aventura sa intri acum pe piata imobiliara romaneasca", declara Rafael Merino Calderon, seful unei delegatii spaniole de oameni de afaceri care a vizitat recent Clujul.

In acelasi timp, companii de consultanta precum Pricewaterhouse Coopers avertizeaza asupra unor corectii iminente pe piete precum cele din Romania si Bulgaria. „Este posibil ca acolo unde proiectul a fost dezvoltat nefundamentat sau localizat neinspirat, sa vedem situatii de dificultate financiara", spune Speranta Munteanu, director al departamentului Real Estate din cadrul Pricewaterhouse Coopers Romania.

Puterea scazuta de cumparare si lipsa proiectelor de infrastructura sporesc riscurile unei investitii in real estate-ul autohton

Steaua imobiliarului romanesc paleste pe zi ce trece. Dezvoltatorii straini sunt tot mai prudenti atunci cand analizeaza o posibila investitie in Romania.

Devine din ce in ce mai clar ca piata imobiliara autohtona trece printr-o perioada mai putin fasta. Fapt confirmat si de rezultatele recentei vizite pe care au facut-o la Cluj un grup de oameni de afaceri spanioli.

Colapsul imobiliar din peninsula i-a determinat pe acestia sa caute rapid noi oportunitati de business. El Dorado-ul de pe piata romaneasca nu le-a suscitat insa interesul. Ibericii s-au aratat reticenti cu privire la sansele de reusita ale unei investitii in afacerile rezidentiale autohtone.

Diferente intre salarii si costul locuintelor

„Daca salariile sunt asa de mici aici, oamenii de unde vor avea bani sa-si cumpere locuinte?", a spus reprezentantul mai multor firme din Catalonia, Jose Javier del Carmen.

Aceeasi atitudine a avut-o si seful delegatiei, omul de afaceri Rafael Merino Calderon: „In Romania este o diferenta foarte mare intre salarii si costul locuintelor. Daca nivelul salariilor nu e adecvat, este destul de complicat sa intri pe o astfel de piata. Acum este inceputul pentru cei mai curajosi investitori, dar iti trebuie simt de aventura sa intri acum pe piata imobiliara romaneasca".

Schimbare de atitudine

O parere similara este exprimata si de reprezentantii companiei de consultanta Pricewaterhouse Coopers. „In Romania si Bulgaria, trebuie sa apara corectii", atentioneaza acestia. Ei lanseaza chiar recomandarea clara ca toate orasele din regiune, cu o infrastructura deficitara si fara acces la o autostrada, sa fie evitate de investitori.

„Vom asista atat la o corectie a rentabilitatii proiectelor, cat si la o schimbare a atitudinii investitorilor si a utilizatorilor finali fata de calitatea proiectelor oferite. Este posibil ca acolo unde proiectul a fost dezvoltat nefundamentat, sau localizat neinspirat, sa vedem situatii de dificultate financiara.

Pentru moment, mi se pare exagerata o comparatie cu situatia din Spania, unde intalnim o supraoferta intr-o piata deja matura", precizeaza Speranta Munteanu, director al Departamentului Real Estate din cadrul Pricewaterhouse Coopers Romania.

Proiectele construite in zone fara perspective de dezvoltare urbana risca sa ramana neterminate

Fadesa nu are probleme in Romania

Un mesaj cel putin ingrijorator. Mai ales in conditiile in care, pentru prima oara, criza spaniola are un numitor comun cu realitatea din Romania. Cotidianul abc prezenta ieri informatia conform careia grupul imobiliar spaniol Martinsa-Fadesa, care are in plan investitii de peste un miliard de euro in Romania, s-a declarat in incapacitate de plata.

Compania iberica trebuie sa restituie creante in valoare de aproximativ 5,1 miliarde de euro. Ce se va intampla cu afacerile din Romania? „Evenimentele din Spania nu afecteaza cu nimic proiectele pe care compania le are in Romania.

Noi ne vom continua activitatea si in urmatoarea perioada la fel cum o facem de luni de zile", a declarat pentru „Adevarul" Pablo Perez Vazquez, Country Director Fadesa Romania.

Compania a anuntat, in cursul anului trecut, ca intentioneaza sa investeasca peste un miliard de euro in Romania, pentru mai multe proiecte rezidentiale in Bucuresti si Bacau totalizand 10.000 de locuinte.

Cel mai mare dintre acestea este ansamblul rezidential din comuna stefanestii de Jos, Bonaire Community City, care presupune constructia a 7.600 de apartamente. Proiectul din nordul Capitalei va include spatii de birouri, hoteluri, centre educative si comerciale si infrastructura publica.

Ionut Morariu, Remus Florescu