Romania a trecut de pe primul pe ultimul loc in UE la viteza constructiilor

Constructii

20.07.2009 - Business Standard
Romania a trecut de pe primul pe ultimul loc in UE la viteza constructiilor

La sfarsitul anului trecut, cand majoritatea tarilor UE raportau scaderi masive ale volumului de lucrari in constructii, Romania sfida trendul, avand cresteri de doua cifre. Sase luni mai tarziu, cand constructiile din UE s-au inscris pe un trend de revenire, Romania a trecut de la cea mai mare crestere la cea mai mare scadere.

Activitatea sectorului de constructii din Romania s-a diminuat, in mai, cu 23,7% fata de luna similara din 2008, fiind cea mai mare scadere din Uniunea Europeana (UE) si depasind de peste doua ori reducerea pe ansamblul blocului comunitar, care a fost de 9,6%, a anuntat Eurostat. Scaderea vine pe fondul unui volum redus al cheltuielilor publice cu infrastructura, ce au scazut, in prima parte a anului, cu 30% fata de inceputul anului 2008, avertizeaza oamenii de afaceri care participa la consultarile Guvernul Privat, proiect derulat de Business Standard, ce aduce expertiza de business pe masa autoritatilor.

"Programul guvernamental de investitii intarzie nepermis de mult. Unele intarzieri sunt explicabile prin scaderea veniturilor la buget, insa exista si o foarte mare ezitare. Inca nu s-a iesit din faza vorbelor. O economie poate iesi din criza prin investitii, dar, daca acestea nu sunt facute, se poate ajunge rau de tot", spune Alexandru Dobre, membru al Comitetului Director al Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO).

In primul trimestru al anului, constructiile au fost singurul sector care a contribuit pozitiv la formarea PIB-ului, atenuand astfel scaderea la doar 6,2%, potrivit datelor INS. Pentru al doilea trimestru, Guvernul Privat estimeaza ca si constructiile au trecut pe minus, iar contractia totala a economiei este posibil sa fi ajuns la 7-7,5% in termeni anuali. Premierul Emil Boc a anuntat ca o parte a cheltuielilor cu infrastructura din trimestrul al patrulea ar putea fi mutate in trimestrul al treilea, pentru a stimula cresterea economica, anunt privit insa cu scepticism de economisti, care spun ca acest transfer este nefezabil, atat din punct de vedere tehnic, cat si financiar.

Romania a avut in mai o scadere lunara de 1,7%, reprezentand a cincea scadere a activitatii din acest sector din UE. Fata de aprilie, sectorul constructiilor a raportat in mai o scadere de 2,7% in UE si de 2% in zona euro. Eurostat, care a centralizat date pentru 12 din cele 27 de state membre, arata ca sectorul constructiilor a inregistrat in mai, in termeni anuali, scaderi in noua state membre si a crescut doar in Suedia (10,9%), Germania (1,2%) si Polonia (0,1%), fata de luna similara din 2008. Dupa Romania, scaderi semnificative in termeni anuali au fost inregistrate in mai, de asemenea, in Slovenia (21,1%) si Marea Britanie (17,9%). Lucrarile de constructii au scazut in UE, in mai, cu 9,6% fata de aceeasi luna din 2008, iar tarile din zona euro au inregistrat o reducere anuala mai mica, de 8%, in acelasi interval.