Romanceram Roman, pierderi de sapte ori mai mari in S1

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Materiale de constructii

01.11.2007 - Business Standard

publicat pe 10.09.2007

 

Producatorul de gresie si faianta Romanceram Roman a raportat, la jumatatea anului, pierderi de 2,7 milioane de lei (0,8 milioane de euro), de sapte ori mai mari comparativ cu anul precedent, si o scadere a veniturilor cu 12%, pana la 19,2 milioane de lei (5,76 milioane de euro), in timp ce cifra de afaceri inregistreaza o scadere de doar 2%.

Potrivit companiei, rezultatele reflecta schimbarea strategiei de vanzari, a tintei de clienti, dar si cheltuielile cu dobanzile la credite bancare si nebancare.

“Pierderea inregistrata in aceasta perioada se poate atribui atat proceselor de anvergura demarate in domeniul productiei prin reorganizarea activitatii, dar si in domeniul vanzarilor. Cifra de afaceri a scazut in urma renegocierii contractelor si a cautarii de noi piete si noi clienti”, se arata in comunicatul transmis Rasdaq de companie.

Compania doreste o trecere inspre produse de calitatea I. In luna februarie, firma a demarat lucrari de investitii in vederea cresterii capacitatii de productie.

Cheltuielile totale ale producatorului roman s-au diminuat de la 22,1 milioane de lei (6,6 milioane de euro), in primul semestru al anului trecut, la 21,8 milioane de lei (6,5 milioane de euro), in perioada similara a anului in curs. Cifra de afaceri a companiei raportata pentru aceasta perioada este de 14,7 milioane de lei (4,4 milioane de euro).

Romanceram are un capital de 12,38 milioane de lei, actiunile avand o valoare nominala de 2,5 lei/actiune. Actionarul majoritar al producatorului din Roman este compania poloneza Cersanit, cu 99,36% din titluri, potrivit ultimelor raportari.

Cersanit din Polonia a achizitionat anul trecut un pachet de 77,85% din actiunile companiei Romanceram, din Roman, valoarea tranzactiei fiind de 2,3 milioane de euro. Firma poloneza s-a angajat atunci la o majorare in trei saptamani a capitalului social al companiei cu doua milioane de euro, de la nivelul de un milion de euro. SIF Muntenia, care, la acel moment, detinea 20,3% din actiuni, a vandut ulterior participatia detinuta la Romanceram.

Pentru acest an, compania estimeaza o crestere a vanzarilor in Romania cu 60%, de la 210.000 unitati comercializate in 2006.

Romanceram detine, la Roman, o unitate de productie a pieselor ceramice pentru sobe de teracota si a obiectelor sanitare din portelan, cu suprafata de 265.000 de metri patrati si o capacitate de productie anuala de circa 450.000 de unitati.

Cersanit detine la nivel global trei unitati de productie in Polonia si comercializeaza obiecte sanitare si echipamente pentru bai in Rusia, Ucraina, Ungaria, Germania, Marea Britanie si Romania.

Principalii concurenti pe piata din Romania sunt Mondial Lugoj, care detine o cota de piata estimata de companie la 45%, Sanex Cluj si Cesarom, divizie Lasselberger.

Ovidiu Lefter