Rohan, CARPATCEMENT: Statul nu incepe lucrarile, iar criza se adanceste

Constructii

06.04.2009 - Standard

Carpatcement Holding, divizia locala a gigantului HeidelbergCement, anticipeaza ca piata constructiilor ar putea incepe sa-si revina de-abia in S2, daca statul va da drumul celor 10 mld. euro promise pentru infrastructura, a declarat pentru Business Standard Mihai Rohan, directorul general al firmei.

“In conditiile in care statul nu a dat startul marilor lucrari de infrastructura nici in aprilie si cum, in general, dureaza circa trei luni pana la demararea efectiva, criza pietei constructiilor se adanceste pe zi ce trece”, a spus Rohan. “In T3 ne-au scazut vanzarile cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cauzele fiind evident legate de faptul ca nu au inceput lucrarile de infrastructura, iar lucrarile mari, precum ansambluri rezidentiale sau mall-uri, sunt stopate”, a mai explicat el. Oficialul a adaugat ca piata a scazut foarte mult in Bucuresti si in zona de vest, dar continua sa creasca in est. “Firmele mari nu au probleme in acest context, dar sunt posibile noi falimente in zona firmelor mici si mijlocii. Statul va fi un generator de falimente daca nu isi va plati datoriile catre unii constructori, care dateaza din septembrie 2008. Sunt datorii ce se rostogolesc pe lantul client-furnizor si afecteaza toata piata”, a punctat Rohan.

Mihai Rohan a mai afirmat ca majorarea redeventelor in industrie ar putea duce la o crestere a costurilor de productie cu 5-10% si la un impact in pretul cimentului de 1-2%. De asemenea, acesta anticipeaza o scadere a pietei cimentului de aproximativ 10% in acest an, de la circa 800 mil. euro, in 2008, la 700-730 mil. euro, in 2009, pe fondul declinului masiv din constructii. In ceea ce priveste lupta companiei, care a avut anul trecut o cota de 34% pe piata cimentului, impotriva crizei, Rohan a aratat ca are un program foarte strict de reducere a costurilor care sunt urmarite zilnic. “Toate costurile care nu sunt direct productive au fost taiate, am intervenit inclusiv la deplasari. Am renegociat si inca renegociem toate contractele cu toti furnizorii”, a mai explicat acesta. Societatea a obtinut reduceri de preturi la serviciile de paza si de curatenie si, in prezent, renegociaza chiriile. “Daca am primit si un discount de 1-2%, tot este bine. Toata lumea intelege ca nu mai putem plati sume mari”, a punctat Rohan. El a adaugat ca, fata de programul normal de restructurare de 50-60 de oameni anual, in functie de investitiile facute, ia in calcul si posibilitatea de a face disponibilizari suplimentare, “daca piata o va cere”. Compania investeste in acest an aproximativ 50 mil. euro, mai putin fata de nivelul de 57 mil. euro de anul trecut. “Vom finaliza cresterile de capacitate de productie la fabricile noastre de la Bicaz si Fieni, pentru ca aceasta criza ne-a prins cu investitiile la 90%, si atunci era mai scump sa le inghetam decat sa le continuam”, a punctat reprezentantul diviziei locale de ciment a grupului german HeidelbergCement.

In ceea ce priveste scaderea preturilor la ciment, Rohan a spus ca distribuitorii isi taie din marjele care ajungeau uneori si la 100%, dar ca daca piata se va prabusi, este posibila si reducerea preturilor la producatori, anticipand o reducere la jumatate a marjei producatorilor, de la 30% la un maxim de 15%. “Deocamdata, traim pe baza investitiilor private, statul este un spectator, vrem sa dea drumul mai repede lucrarilor ca sa ajungem si noi la un ritm cat de cat normal. Intre timp, cheltuielile noastre sunt toate mai mari pentru ca la o productie mai mica avem costuri fixe care atarna. 2010 va fi tot un an de criza, dupa cum se arata”, a mai declarat oficialul. Acesta intrevede falimente si printre statiile mici de betoane, in numar de peste 200, care s-au bazat pe leasinguri pentru a-si porni businessurile. “Sunt intarzieri la plata de 10-20 de zile la noi. Pentru betoane ajung si la 60 de zile si pentru agregate sunt uneori si de trei-patru luni, in conditiile in care firmele respective sunt implicate in afaceri cu statul care este rau-platnic. Normal ca asta ne loveste in cash-flow si la noi nu se simte atat de puternic ca la ele”, a mai spus acesta.

El a adaugat ca in ianuarie, pentru prima data in istoria companiei, a apelat la un credit intragrup de la firma-mama de circa 10 mil. euro, pentru sase luni. Referitor la intentia autoritatilor de a majora redeventele in domeniu, Rohan a explicat ca aceasta ar urma sa fie pusa in practica in urmatoarele doua-trei luni si va avea impact in preturi. Salariile celor circa 1.600 de angajati ai Carpatcement in Romania au crescut cu 5%, in ritm cu inflatia.