Ritmul slab al constructiilor continua sa "zguduie" piata locala a cimentului

Constructii

03.07.2009 - Curierul National
Ritmul slab al constructiilor continua sa

Holcim Romania acuza o scadere de 20% in primele 5 luni
Potrivit companiei olandeze, piata cimentului s-a contractat cu 25% de la inceputul anului
Cifra de afaceri a producatorului de materiale de constructii Holcim Romania, parte a grupului elvetian Holcim, a scazut in primele cinci luni cu 20% fata de aceeaÅŸi perioada a anului trecut, iar compania estimeaza ca piata cimentului s-a diminuat cu 25% in aceasta perioada.

"Inca de la inceputul anului s-a inregistrat o scadere simtitoare a constructiilor rezidentiale ÅŸi industriale, care nu va deveni pozitiva in perioada urmatoare. Aceasta scadere a fost generata in mod special de lipsa finantarilor de pe piata, ce a condus la stagnarea a numeroase proiecte aflate in desfaÅŸurare ÅŸi amanarea investitiilor majore. De asemenea, conditiile meteorologice nefavorabile din primul trimestru al acestui an au avut un impact negativ asupra rezultatelor obtinute de catre companie", a declarat directorul general al companiei, Markus Wirth, citat de Mediafax.

Piata ar putea sa-ÅŸi revina daca statul demareaza proiectele de infrastructura
Reprezentantul Holcim Romania estimeaza ca piata cimentului, cel mai important produs al companiei, a scazut cu circa 25% in primele cinci luni. Totodata, el a precizat ca pretul cimentului a crescut cu aproximativ 9% in aceasta perioada, comparativ cu intervalul similar din 2008. "O revenire a pietei de ciment este posibila numai in cazul in care statul roman se implica in punerea in aplicare a proiectelor de infrastructura ÅŸi atragerea de fonduri europene. Finantarea achizitiei de spatiu de locuit trebuie sa fie accesibila ÅŸi investitorii in proiecte imobiliare rezidentiale ÅŸi non-rezidentiale ar trebui sa se intoarca in Romania", potrivit lui Wirth.
Unul dintre principalii competitori, Lafarge Ciment (Romania), parte a grupului francez Lafarge, apreciaza ca piata cimentului a scazut in volum cu circa 35% in primul semestru din 2009, trend care s-ar putea mentine pana la sfarÅŸitul anului, dar ca este posibila o revenire in 2010, cu un plus de 10%, daca vor scadea dobanzile ÅŸi vor incepe lucrarile mari de infrastructura.

Holcim vede o scadere a afacerilor de 20% pe intreg anul 2009
Holcim Romania, specializata in productia de ciment, agregate ÅŸi betoane, a comunicat la jumatatea lunii martie ca ia in calcul mai multe scenarii privind evolutia afacerilor in 2009, cel optimist vizand stagnarea indicatorului la nivelul de anul trecut, de 372 milioane de euro, iar cel mai pesimist indicand o scadere cu pana la 20%.
Anul trecut, afacerile companiei au crescut cu 25%, de la 297 milioane euro la 372 milioane euro. Totodata, profitul din exploatare a urcat de la 64 milioane euro la 76 milioane euro. Compania a planificat investitii de 33 milioane de euro in 2009, iar de la inceputul anului a alocat 19 milioane de euro in activitati de mentenanta ÅŸi finalizarea proiectului de extindere a fabricii de la Campulung. Investitiile companiei au totalizat anul trecut 133 milioane euro, fata de 126 milioane euro in 2007.
„Inca de la inceputul anului s-a inregistrat o scadere simtitoare a constructiilor rezidentiale ÅŸi industriale, care nu va deveni pozitiva in perioada urmatoare” (Markus Wirth, director general Holcim Romania)