Riscurile anului 2008 in imobiliare

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

10.01.2008 - Capital
Riscurile anului 2008 in imobiliare

Optimismul cu care specialistii imobiliari privesc dezvoltarea pietei in 2008 este umbrit de mai multe riscuri. O serie de factori ameninta sa produca fracturi majore intr-unul din sectoarele cu cele mai mari cresteri.

La sfarsitul anului 2006, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, toate vocile din piata imobiliara debordau de optimism, previzionand un boom al afacerilor. Evolutiile ulterioare s-au dovedit mult mai modeste, valoarea investitiilor ramanand sub asteptari.

Reprezentantii agentiei DTZ Echinox spun ca in piata s-au investit cam un miliard si jumatate de euro. Cifra pare impresionanta, dar nu o depaseste cu mult pe cea inregistrata in 2006. Piata s-a dezvoltat, dar nu la nivelul asteptat, una dintre cauze fiind si criza americana a creditelor. Aceasta a determinat jucatorii imobiliari sa se gandeasca de doua ori inainte de a arunca bani in proiecte de orice fel.

„Pentru 2008, putem sa ne asteptam la cresterea costurilor de finantare, iar acest lucru va pune presiune pe developerii care au lansat proiecte bazate pe strategii nesustenabile“, spune Ibrahim Paksoy, CEO al dezvoltatorului turc Anchor Grup. De altfel, analistii Unicredit Bank estimeaza ca doar aproximativ 66 de proiecte din cele cateva sute lansate in 2007 au sanse reale de finalizare. „Lichiditatile scad, iar banii destinati finantarilor sunt atrasi foarte scump de pe piata externa. Acest lucru va conduce, evident, la conditii mai dure de finantare.

Greutatile de finantare nu vor fi o problema exclusiva a developerilor. Nici clientii nu sunt intr-o situatie mai buna. BNR a anuntat majorarea dobanzii de referinta, fapt ce va determina o micsorare a cererii. „E o problema serioasa pentru piata imobiliara daca banca centrala va ingreuna accesul la credite pentru populatie. Un lucru grav pentru investitorii care asteapta sa-si vanda proiectele“, considera analistul imobiliar Radu Zilisteanu. „Pe piata rezidentiala doar conditiile de finantare pot influenta dezvoltarea“, spune si Alexandru Nitescu, directorul departamentului de investitii/terenuri din cadrul firmei imobiliare Regatta.

Greutati fiscale, avize intarziate

Pentru terenuri, analistii imobiliari anticipeaza noi scumpiri anul viitor, dar cauza nu mai poate fi cautata, de data aceasta, doar la speculanti, ci si in deciziile statului. Noul Cod fiscal, ce va intra in vigoare din ianuarie 2008, impune plata TVA la tranzactiile imobiliare dintre persoanele juridice. Asadar, terenurile se vor scumpi cu minimum 19%, iar dezvoltatorii isi vor face noi calcule pentru a asigura profitabilitatea proiectelor lansate. Un teren prea scump determina majorari de costuri ale constructiei si poate descuraja potentialii cumparatori.

O alta problema poate fi cauzata si de intarzierile uriase la acordarea avizelor de constructie. „Birocratia din primarii este probabil cel mai important factor ce poate frana dezvoltarea de proiecte“, afirma Sorin Lacusta, directorul departamentului de vanzari rezidentiale al companiei imobiliare Regatta. Exista cazuri in care lucrarile sunt intarziate cu luni de zile din cauza autoritatilor statului. Un exemplu ar fi proiectul Trigranit, Esplanada, care asteapta de aproape trei ani semnarea contractului de parteneriat cu statul.

Nici cu forta de munca nu stam prea bine. Conform presedintelui ARACO, Laurentiu Plosceanu, in 2008, va fi nevoie de o suplimentare a muncitorilor din constructii cu 150.000, iar acest numar de salariati este aproape imposibil de gasit pe piata interna. Solutia de avarie este aducerea de muncitori din strainatate, o rezolvare destul de costisitoare pentru antreprenorii de constructii, dar necesara, avand in vedere riscul de a nu se putea finaliza diversele proiecte din cauza lipsei de personal.

Razvan Zamfir