Rezidentialul, in linie dreapta

Imobiliare , TENDINTE

19.06.2008 - Curierul National

Piata imobiliara din Romania in ce directie se indreapta? Se intreaba toata lumea. In momentul de fata, pionul principal de pe tabla de sah a pietei imobiliare din Capitala este rezidentialul, evolutia acestuia fiind urmarita indeaproape de toti analistii imobiliari, asadar, cand se pune intrebarea "Incotro se indreapta piata imobiliara?", se ia in calcul in primul rand Rezidentialul. Deoarece el mai poate fi imprevizibil si poate aduce elemente noi si suprinzatoare pentruspecialisti. Pe cand tranzactiile cu locuinte vechi si vile de lux sunt predictibile. Din partea apartamentelor vechi se astepta de mult o scadere a preturilor, ceea ce se intampla acum, asa ca aceasta nu e o surpriza.

Segmentul caselor de lux se stie ca este permisiv doar persoanelor care detin sume importante de bani, iar numarul acestora se mareste de la un an la altul.

Iar elementul-surpriza ramane in terenul clasei de mijloc, care reprezinta cazul celor mai multi dintre bucuresteni. Ce isi doreste majoritatea bucurestenilor?, iar rezidentialul este solutia pe care o prezinta companiile imobiliare.
De aceea acest subiect este unul destul de fierbinte la ora actuala, si presa, companiile imobiliare, cat si cumparatorii sunt interesati de evolutia acestuia.

In prezent, vedeta pietei imobiliare merge in linie dreapta, deoarece companiile nu-si permit nici sa ridice pretul - pentru ca ar pierde clientii care sunt nesiguri in achizitionarea locuintelor, nici sa scada costul imobilelor - deoarece nu ar acoperi cheltuielile ce vin din santierele lor de constructii.

"De caderea" acestui segment nici nu poate fi vorba, intrucat inca exista o cerere mare de case din partea locuitorilor Capitalei, dar la ora actuala acest cumparator este incert.

Diana State