Retragerea englezilor a ieftinit casele in Europa

Imobiliare

12.05.2009 - Cotidianul
Retragerea englezilor a ieftinit casele in Europa

Pietele imobiliare din mai multe tari, printre care Franta, Cipru si Bulgaria, scad dupa ce multi britanici si-au vandut casele de vacanta sau proprietatile in care investisera.

Strainii renunta la locuintele de vacanta
Problemele au aparut in momentul in care multi cetateni britanici care-si cumparasera case de vacanta sau o locuinta in care sa traiasca la pensie au decis sa le vanda din cauza crizei economice. Principala cauza o reprezinta devalorizarea lirei sterline in raport cu euro. Cei mai loviti sunt cei care si-au facut planul de a se retrage la pensie intr-un astfel de loc. Cum preturile sunt in euro, iar lira sterlina s-a devalorizat, ei sunt direct afectati in traiul de zi cu zi. Pe de alta parte, proprietatile in Marea Britanie s-au ieftinit, iar daca la acest factor adaugam si devalorizarea lirei, vedem de ce multi britanici sunt tentati sa vanda aceste proprietati si sa cumpere o locuinta in Anglia.
 
Franta a fost una dintre principalele tinte ale englezilor in ceea ce priveste investitiile imobiliare.
 
Zeci de mii de englezi si-au cumparat proprietati in Franta. Acum au inceput sa le vanda pentru a pleca inapoi in Marea Britanie, in conditiile in care viata nu mai este asa de ieftina ca in momentele de glorie ale lirei sterline. Agentii imobiliari din Dordogne, zona preferata a englezilor, spun ca cererea pentru proprietati a scazut cu aproape 50% in ultima perioada. Si preturile proprietatilor au urmat un trend descendent: au scazut cu pana la 25%. O vila care costa 350.000 de euro s-a vandut cu 300.000 de euro. Agentii imobiliari nu sunt optimisti si se asteapta ca si in acest an preturile sa scada.
 
Englezii au cumparat masiv si in Cipru, in partea greceasca a insulei. In prezent sunt mult mai reticenti si asta se vede in cifre. Aristo, cel mai mare dezvoltator, a raportat o scadere a vanzarilor cu 41% in primele zece luni ale lui 2008, conform Bloomberg. Cererea din partea englezilor a scazut cu 75%. Piata se resimte, in conditiile in care in zona Paphos, de exemplu, 80% din proprietatile nou construite erau cumparate de englezi. Preturile au scazut cu peste 25%. De exemplu, un apartament intr-un ansamblu rezidential nou din Paphos care se vindea cu 230.000 de euro in perioada de varf a pietei s-a vandut recent cu doar 170.000 de euro.
 
Si Bulgaria resimte din plin plecarea investitorilor straini, mai ales a englezilor. Locuintele din noile ansambluri rezidentiale s-au ieftinit, mai ales in cele din zona de litoral. Astfel, in Sunny Beach, un apartament de 60 de metri patrati intr-un ansamblu rezidential nou costa sub 40.000 de euro. O garsoniera costa in jur de 24.000 de euro. Interesant este faptul ca analistii spun ca salvarea pentru pietele imobiliare din Cipru si Bulgaria poate veni tot din strainatate, dar dinspre est, din Rusia.
 
Investitori in Romania
In Romania englezii nu si-au cumparat case de vacanta, insa noile ansambluri rezidentiale au fost luate la ochi de investitori. Conform celui mai recent studiu realizat de compania imobiliara Colliers, 75% dintre unitatile locative vandute in perioada 2005-2007 au fost achizitionate de investitori. In jur de 5.500 de locuinte vor fi revandute de investitori sau de proprietarii care nu si le mai permit.