Retailerii au stabilit noile repere de preturi la terenuri din Craiova la Cluj si din Bacau la Severin

Imobiliare

16.12.2010 - Ziarul financiar

Tranzactiile cu terenuri realizate in acest an au depasit ca valoare 100 mil. euro, retailerii fiind cei care au stabilit noile repere de preturi. Dupa un an 2009 la sfarsitul caruia proprietarii nu mai stiau cat sa ceara, iar investitorii nu stiau ce inseamna o oferta rezonabila de pret, afacerile realizate in acest an vor contribui la scurtarea perioadei de negociere pentru viitoarele tranzactii, scrie revista lunara Business Construct, care apare pe 23 decembrie impreuna cu ZF.

Anul acesta nu s-a revenit la tranzactiile cu terenuri de 60-70 de milioane de euro, ca in perioada 2006-2007, dar nici nu a mai fost "seceta" de anul trecut.

Dedeman, Decathlon, Cora, Auchan sau Kaufland au facut si au refacut calculele, iar cand rezultatul a inceput sa dea cu plus, au reinceput sa investeasca milioane de euro pe achizitii de terenuri, in special in marile orase din tara in care considera ca "mai este loc" de retail modern.

In Cluj, Brasov sau Bacau terenurile din interiorul oraselor au fost vandute in acest an cu preturi intre 180 si 325 de euro/metrul patrat de teren, in functie de suprafata si apropierea de centru, dar si de prezenta utilitatilor sau chiar a unor structuri care pot fi folosite pentru proiectele viitoare.

Niciun teren nu este insa identic cu altul, iar contextul tranzactiei poate contribui de asemenea la preturi diferite in cazul vanzarilor de terenuri. Cu toate acestea, proprietarii si investitorii vor avea acum la ce se raporta.

"Am constatat ca preturile platite de retaileri in tranzactiile din acest an au devenit deja repere in piata, intrucat au rezultat nu din actiuni speculative, ci din analizele de fezabilitate ale unor proiecte concrete. Aceste preturi seteaza acum in foarte multe cazuri asteptarile proprietarilor si, totodata, stau la baza ofertelor viitoare ale potentialilor cumparatori", spune Sinziana Oprea, asociate in cadrul departamentului de terenuri al firmei de consultanta imobiliara Colliers International.

Expansiunea Cora

Firma de consultanta a fost implicata in acest an in tranzactia prin care francezii de la Cora au platit noua milioane de euro pe un teren de 3,5 hectare din Bacau, lot achizitionat de la o firma din grupul Imotrust Arad.

Cora a platit pe acest teren un pret de 257 de euro pe metrul patrat, cu 20% mai mic decat a platit in Brasov pe platforma de patru hectare a companiei Hidromecanica, intrata intre timp in procedura de insolventa. "Tranzactii de terenuri au fost putine in ultimele 12 - 18 luni, dar interesul pentru achizitie a crescut destul de mult in ultima perioada. In special retailerii precum Cora, Auchan, Carrefour si cei din DIY (do it yourself, bricolaj - n.red.) s-au uitat mult mai atent la oportunitatile din piata", comenteaza si Ionut Bordei, head of land department al firmei de consultanta CB Richard Ellis.

Cea mai mare tranzactie cu terenuri realizata anul acesta in afara Bucurestiului a fost semnata la Craiova, unde francezii de la Auchan si doi oameni de afaceri belgieni au platit peste 30 de milioane de euro pentru un teren de 12 hectare din platforma Electroputere, respectiv 250 de euro pe metrul patrat.

Auchan si K&S Developments, firma controlata de oameni de afaceri belgieni, vor investi 90 de milioane de euro in dezvoltarea unui centru comercial pe o structura existenta pe acest teren.

Ancorele proiectelor vor fi Auchan, Leroy Merlin, Decathlon si Kiabi, in timp ce pentru restul spatiilor firma de consultanta DTZ Echinox a fost desemnata agent de inchiriere.

Cu ochii pe fabrici

Preturile pe metru patrat din Bucuresti raman mai mari decat in restul tarii, dar tranzactia de la Electroputere Craiova ar putea fi cea mai mare din tara.

Suedezii de la IKEA au cumparat prin intermediul subsidiarei Interprime Properties un teren de 5,1 hectare din platforma industriala Timpuri Noi din Bucuresti, lot pe care au platit 34,6 milioane de euro, inclusiv TVA, in timp ce la Craiova, potrivit informatiile existente, suma platita pe terenul de 12 hectare este de 30 mil. euro, plus TVA.

"Doua tipuri de terenuri sunt in atentie: actualele fabrici care trebuie sa se mute in afara Bucurestiului si terenurile cumparate initial pentru dezvoltari rezidentiale foarte mari, ai caror proprietari acum nu gasesc finantare si cerere in piata", apreciaza Bordei de la CBRE. Tranzactii au fost semnate in acest an si la Turnu Severin, Focsani sau Oradea, in special de catre jucatorii din retailul alimentar si bricolaj.