Respecta dezvoltatorii imobiliari normele de constructie?

Imobiliare

19.06.2009 - Capital

Abateri de la proiectele de executie si utilizarea materialor de constructie neverificate si cumparate de la statii neautorizate sunt doar doua dintre normele incalcate de dezvoltatorii imobiliari, a declarat pentru Capital  Online Adrian Balaban, inspector general la Inspectoratul de Stat in Constructii (I.S.C.).

„Folosirea materialelor neverificate care nu sunt de provenienta nationala si nu sunt corespunzatoare specificului unei tari cu risc seismic ridicat cum este Romania – materiale ce concura la asigurarea stabilitatii si rezistentei cladirilor, respectiv otel beton si beton, reprezinta una dintre normele incalcate de catre dezvoltatori”, a spus el.

“Constructorul roman prefera, de multe ori, sa cumpere beton de la statiile neautorizate sau fara sa aiba controlul calitatii acestui produs”, a adaugat Balaban.

Adrian Balaban recomanda cumpararea unui apartament intr-un bloc nou, deoarece normele tehnice de proiectare folosite in construirea locuintelor noi sunt imbunatatite, iar dezvoltatorii sunt obligati sa le respecte. Astfel, blocurile noi, mai ales cele construite dupa 1997, sunt mai rezistente la cutremure.

Pentru a nu avea surprize, la cumpararea unei locuinte noi, beneficiarul trebuie sa solicite dezvoltatorului cartea constructiei si procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor.