Reduceri de 20% la targul de mobila, clienti putini

ANALIZE / COMENTARII

07.09.2009 - Gandul

Romanii nu s-au mai inghesuit sa-si cumpere mobila ca in anii trecuti

Chiar daca producatorii de mobila prezenti la editia din acest an a targului de mobilier BIFE de la Romexpo au venit cu reduceri de preturi, numarul vizitatorilor a fost mai mic cu 20% fata de anul trecut, de 30.000. Nu toti expozantii prezenti s-au bucurat de cresterea vanzarilor.

Spre exemplu, desi au scazut preturile cu 5-10% la unele produse, cum sunt dormitoarele, la care s-a mai adaugat si un discount de 15% pe perioada targului, reprezentantii Bella Casa spun ca vanzarile au fost relativ slabe, punand aceasta scadere pe seama crizei. Si la Elvila, controlata de omul de afaceri Viorel Catarama,  preturile la mobilier au fost mai mici cu 20%, iar vizitatorii nu s-au inghesuit sa scoata bani din buzunar si au preferat doar sa se uite. Cu toate acestea, au fost si firme care au reusit sa atraga clienti si sa-si vanda marfa expusa. Reprezentantii producatorului Vertex spun ca cel mai solicitat mobilier de catre vizitatori a fost cel pentru baie, iar fata de editia de anul trecut numarul comenzilor este mai mare cu pana la 50%, iar clientii au putut beneficia de reduceri de 20%.

In primele sase luni ale acestui an, romanii nu s-au mai inghesuit la magazine sa-si cumpere mobila noua, astfel ca, vanzarile de mobila s-au redus cu 18%, de la 939,7 milioane de euro in semestru I al anului 2008, la 767 milioane de euro, fata de declinul estimat de 20-30%, arata datele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania. De asemenea, in primul semestru al acestui an, exportul a scazut cu 17,4%, la aproximativ 500 de milioane de euro, iar importul a raportat un declin de 35,6%, valoarea totala a vanzarilor ajungand la 155 milioane de euro. Consumul s-a redus cu 26,3%, la 431,2 milioane de euro.