Redevco: Piata imobiliara este supraincalzita

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

04.11.2007 - Ziarul Financiar

publicat 21.09.2007

 

Dezvoltatorul olandez Redevco, care detine proprietati cu o valoare de 6,9 mld. euro, va construi impreuna cu Euro Mediterranee Consulting (EMCT), dezvoltatorul Sun Plaza din Capitala, peste 10 mall-uri, in urma unei investitii totale de 500 mil. euro.

Proiectele comerciale dezvoltate de Redevco si EMCT tintesc orasele cu peste 100.000 de locuitori. Redevco va dezvolta proiecte de retail cu o suprafata de 25.000-100.000 de metri patrati prin firma Romanian Retail Development, realizata in joint-venture cu EMCT, dar intentioneaza sa achizitioneze si proiecte de birouri sau logistice in Capitala.

"Redevco va actiona pe piata locala ca dezvoltator, dar va face si asset management (n.r.- achizitii de proiecte si administrarea acestora), in masura in care vom gasi proiecte interesante la un pret convenabil. Piata imobiliara locala este supraincalzita, de aceea nu ne grabim si suntem dispusi sa asteptam chiar si cinci ani pentru a cumpara un centru de business", a declarat Jorg Bitzer, managing director al Redevco Central Europe.

Potrivit lui Bitzer, in Bucuresti se afla in derulare numeroase proiecte, iar principalul focus al Redevco vor fi orasele mari din tara. Insa, numarul ridicat de proiecte comerciale anuntate va conduce peste cativa ani la primele esecuri din acest sector. "Este prea devreme sa facem estimari, dar peste cinci ani ar putea aparea si primele esecuri de proiecte comerciale, asa cum s-a intamplat si pe pietele din centrul Europei. Spre exemplu, o mare parte din mall-urile construite in anii '90 in Polonia, Cehia sau Slovacia nu mai exista sau si-au schimbat obiectul de activitate", explica Bitzer.

Potentialul pietei locale este dat de cresterea puterii de cumparare si de apetitul romanilor pentru cumparaturi, precum si de deficitul de centre comerciale.

"Romania are cel mai scazut procent de spatii in centre comerciale raportat la numarul de locuitori din Europa, situatie care atrage atat marii dezvoltatori, cat si retailerii de renume din Europa. Avem contracte semnate cu 2.700 de retaileri si probabil vom aduce o mare dintre ei si pe piata romaneasca", spune Bitzer.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->

Catalin Lupoaie