Record pe birouri: America House, vanduta cu 120 mil. euro

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Imobiliare

01.11.2007 - Ziarul Financiar

publicat pe 30.08.2007

 

Cumparatorul este grupul financiar francez Nataxis, prin subsidiara Ixis.

Cladirea de birouri America House, situata in Piata Victoriei din Capitala, va fi preluata de catre Ixis Corporate & Investment Bank, subsidiara a grupului financiar francez Natixis cotat la bursa din Paris, in urma unei tranzactii record pentru piata locala - aproximativ 120 de milioane de euro.

"Randamentul investitiei este de aproximativ 5,6%. In finala pentru preluarea imobilului s-a aflat si ING Real Estate", au declarat pentru ZF surse din piata imobiliara.

Natixis detinea la sfarsitul anului trecut active totale de 458,6 mld. euro, de peste opt ori mai mult decat activele totale din sectorul bancar romanesc, potrivit informatiilor de pe site-ul companiei.  

Grupul a realizat anul trecut un profit net de 2,15 mld. euro. Gigantul francez este la prima investitie pe piata locala, avand birouri in 68 de tari din intreaga lume si 23.000 de angajati.

GE Real Estate este un alt important jucator din piata imobiliara care a fost interesat de preluarea cladirii.

"GTC este o companie publica si cand va avea ceva de anuntat, va anunta", a declarat Shimon Galon, managerul companiei Globe Trade Center International, dezvoltatorul si proprietarul cladirii.

Finalizarea tranzactiei va fi realizata in aproximativ doua luni.

Vanzarea cladirii America House este o tranzactie cheie pentru piata imobiliara locala - fiind prima investitie la un randament sub 6% pe an in euro, comparabil cu pietele mature din Europa Centrala.

Pragul de 6% a fost o conditie eliminatorie pentru ofertantii America House.

Principalul argument al cladirii este plasamentul - in centrul Bucurestiului, Piata Victoriei fiind considerata Central Business District-ul Capitalei.

In Piata Victoriei se afla cladiri de birouri cu o suprafata de peste 100.000 de metri patrati.

GTC nu se afla la prima vanzare pe piata locala, compania fiind cunoscuta si pentru dezvoltarea imobilului Europe House, situat tot in Piata Victoriei, cladire preluata in 2003 de catre fondul austriac de investitii Europolis, intr-o tranzactie de circa 30 de milioane de dolari.

Shimon Galon afirma la sfarsitul anului trecut ca regreta vanzarea Europe House si sugera ca din vanzarea America House ar putea obtine un profit de aproximativ 60 de milioane de euro.

America House are o suprafata inchiriabila de 27.000 de metri patrati, astfel ca pretul pe metrul patrat de birouri este de aproape 4.500 de euro.

Printre chiriasii America House se numara BCR, cea mai mare banca din sistem, operatorul de telefonie mobila Cosmote, compania de audit Deloitte sau casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->

Cristi Moga