Reabilitarea termica creste pretul apartamentului cu 10%

Constructii , ANALIZE / COMENTARII

04.02.2008 - Adevarul
Reabilitarea termica creste pretul apartamentului cu 10%

O investitie de 2.000 de euro intr-o asemenea lucrare poate aduce un profit de 10.000 de euro la revanzarea locuintei

Reabilitarea termica a apartamentului in care locuiti nu este numai o necesitate in privinta confortului, dar si o investitie rentabila. Astfel, profitul in cazul vanzarii poate fi de cinci ori mai mare decat investitia. In plus, costurile necesare pot fi reduse mult daca Asociatia de Proprietari apeleaza la subventiile si facilitatile oferite de autoritati. Alt avantaj al acestei operatiuni este reducerea drastica a facturii la intretinere.

Profitul generat de reabilitarea termica a unui apartament dintr-un bloc vechi se situeaza intre 5 si 10% din valoarea sa de piata, conform lui Mihai Mereuta, presedinte al Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat. De asemenea, un apartament reabilitat termic are sanse mai mari de vanzare.

"Astfel de unitati locative se vor vinde mai repede, pentru ca incepe sa apara si la noi o comoditate in piata. In alte tari, oamenii cauta apartamente in care sa nu mai trebuie sa faca alte lucrari decat, eventual, schimbarea culorii peretilor", spune Ioan Rosu, director general Apulum `94. Investitia necesara se situeaza intre 4.000 si 7.000 de lei.

Cheltuielile legate de reabilitarea termica, care se refera atat la tamplaria termoizolanta si termosistem, dar si la instalatiile interioare pot insa fi reduse considerabil daca Asociatia de Proprietari decide modernizarea intregului bloc.

Si asta pentru ca autoritatile subventioneaza in acest caz, pentru cei cu venituri sub medie, aproape 70% din valoarea unor lucrari. Si cei cu venituri peste medie beneficiaza de facilitati precum plata in rate fara dobanda. Sistemul de finantare este deja operational. "Exista 2.500 de cladiri care s-au inscris spre a fi reabilitate termic. Dintre acestea, 400 au proiectele facute, la 35 s-au demarat lucrarile si 10 blocuri au fost predate anul trecut", spune Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei.

Andrei Panait