Reabilitarea termica a blocurilor in 2011: Bucuresti, Brasov, Timisoara, Deva

ANALIZE / COMENTARII

21.02.2011 - Gandul
Reabilitarea termica a blocurilor in 2011: Bucuresti, Brasov, Timisoara, Deva

Reabilitarea termica a blocurilor pe bani de la buget pare ca a intrat in impas. Primariile din Bucuresti, Brasov sau Timisoara inca mai asteapta banii promisi de Ministerul Dezvoltarii Rurale si Turismului pentru blocurile pe care le-au "anvelopat" anul trecut. Pentru 2011, In Bucuresti, primariile sectoarelor 3, 4 si 6 trimit proprietarii dupa credite la banci pentru a-si plati contributia de 20 la suta. La rândul lor, primarii au contractat sau sunt in discutii cu banci straine pentru a se imprumuta ca sa poata continua programul de reabiliatre.

Sectoarele 1. 4 si 6 reabiliteza cu credite externe

Pentru continuarea programului de reabilitare termica, Primaria sectorului 6 a contractat un imprumut de la BEI de 70 de milioane de euro. Asociatiile proprietari care s-au inscris in program sunt insa obligate sa-si achite contributia de 20 la suta. Tot un credit intentioneaza sa contracteze si primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Acesta a declarat pentru gândul ca mai asteapta si acum banii promisi de MDRT pentru cele sase blocuri reabilitate anul trecut. "Sunt in discutii cu reprezentantii BEI pentru un credit. In cazul in care nu ne vor da banii, atunci cu tot ce-mi ramâne de la investitii se vor reabilita imobilele. In oricare dintre situatii, proprietarii vor fi obligati sa-si achite contributia de 20 la suta. Nu stiu daca cei de la MDRT ne mai dau bani. Pâna acum nu s-au facut comisiile pentru repartizarea banilor". Potrivit primarului Piedone, daca va face rost de bani, in 2011 si-a propus sa reabiliteze 160 de blocuri, jumatate dintre asociatiile de proprietari având in cont contributia de 20 la suta. Si in sectorul 3 al Capitalei proprietarii sunt trimisi la banci dupa credite.

• La sectorul 1, primarul Chiliman continua reabilitarea termica pe bani externi. Cu 125 de milioane de euro de la BEI, acesta intentioneaza sa "anvelopeze" 350 de imobile si sa acopere si partea ce le revine proprietarilor.

• Singura primarie care a anuntat ca nu are probleme cu banii este cea a sectorului 2 din Capitala. Pentru 2011, de la bugetul local s-au alocat 26.869 mii lei pentru finalizarea lucrarilor de reabilitare a 120 de blocuri, 124.356 de lei pentru anveloparea a 148 de imobile noi si 2.500 de mii de lei pentru lucrari de proiectare la 252 de blocuri. Una peste alta, primaria lui Ontanu promite ca, in 2011, va reabilita termic aproximativ 500 de blocuri. Mai mult, locuitorii acestui sector nu vor trebui sa-si achite contributia de 20 la suta aceasta fiind suportata de la bugetul local.

Brasov: 36 de blocuri, in diverse faze de executie

La Brasov, edilii nu stiu inca daca vor putea continua si anul acesta programul de reabilitare termica a blocurilor. MDRT nu si-a onorat nici obligatiile de finantare pe anul trecut, Primaria Brasov primind pâna acum doar 1,5 milioane lei, adica abia un sfert din cele 6,2 milioane lei alocate pentru "anveloparea" celor 36 de blocuri din programul pe 2010. Asa incât, in cea mai mare parte, platile catre constructori s-au facut din cealalta jumatate de finantarea stabilita prin lege: 3,7 milioane lei alocati de la bugetul local, reprezentând cota de 30% a municipalitatii, si 2,5 milioane lei partea de 20% a asociatiilor de proprietari. In aceste conditii, nici constructorii nu s-au omorât cu firea: din cele 36 de blocuri pe care le aveau de reabilitat in 2010 au fost terminate pâna la ora actuala abia 4 - fara a fi facuta insa si receptia finala - la celelalte 32 lucrarile urmând a fi terminate pâna in vara acestui an, dupa cum ne-a precizat Sorin Toarcea, purtatorul de cuvânt al Primariei Brasov.

Timisoara: bani de la buget doar pentru sase contracte

In bugetul local timisorean pentru 2011 au fost cuprinse mai multe pozitii pentru reabilitare termica, astfel incât, daca se vor putea identifica surse de finantare, acestea sa poata fi valorificate. Pentru cele 16 contracte de executie semnate deja, au fost alocate de la guvern, pentru 2011, sumele necesare pentru sase obiective. Cum 50 la suta din suma a fost astfel acoperita de contributia de la bugetul de stat, a fost alocata si contributia necesara de 30 la suta de la bugetul local. Pentru toate cele 16 blocuri, suma necesara de la guvern este de 3,9 milioane de lei. Viceprimarul Sorin Grindeanu afirma ca vechea ordonanta a impulsionat lucrarile de reabilitare termica si a fost foarte bine primita de timisoreni, dovada fiind cele 700 de solicitari depuse de asociatii.

Finantare pentru doar trei blocuri din Deva. Cine are igrasie e in avantaj

Niciun bloc din municipiul Deva nu a fost reabilitat termic din 2010 si pâna in prezent. Reprezentantii administratiei locale explica situatia prin faptul ca MDRT nu a alocat credite bugetare anul trecut pentru acest program.

• Reprezentantii Primariei Deva sustin ca, pâna in prezent, doar trei blocuri din municipiu au primit fonduri de la ministerul de resort. "Dintr-un total de 360 de blocuri inventariate, s-a intocmit o lista de prioritati cuprinzând 50 de blocuri, selectate pe baza unor criterii aprobate prin hotarâre de Consiliu Local. Un numar de 17 blocuri au fost cuprinse in "Programul local multianual privind cresterea performantei energetice la blocurile de locuinte" si comunicate Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, pentru cuprinderea in programul national. Ministerul a alocat fonduri doar pentru trei blocuri", a declarat pentru gândul purtatorul de cuvânt al Primariei Deva, Camelia Cotoara.

Punctajul dupa care au fost selectate blocurile incluse in program a fost stabilit in 2009 prin hotarâre de consiliu local si tine cont de valoarea contributiei financiare pe care o poate pune la bataie asociatia de proprietari, de vechimea cladirii, de materialele din care e construit blocul si de numarul de apartamente. La punctaj se mai iau in considerare factorii care pot dauna sanatatii si igienei locatarilor si vechimea cererii asociatiei de proprietari de a fi inclusa in programul de reabilitare.

In Deva, cele mai mari sanse de a obtine finantarea le are o asociatie de proprietari care poate contribui financiar cu peste 500 de lei de locuinta, dintr-un bloc construit intre anii 1950 - 1970, cu structura de beton, cu mai mult de 100 de apartamente si cu cereri de reabilitare depuse la primarie de peste 3 ani. Asociatia de proprietari care poate proba ca are probleme cu igrasia sau cu infiltratiile mai câstiga câteva puncte la dosarul de evaluare.

INFO Pentru ce tip de lucrari se pot depune cereri

Ordonanta privind cresterea performantei energetice la blocurile de locuinte stabileste urmatoarele lucrari de interventie la anvelopa imobilului:

• izolarea termica a peretilor exteriori;
• inlocuirea ferestrelor si a usilor exterioare existente, inclusiv tâmplaria aferenta accesului in blocul de locuinte, cu tâmplarie performanta energetic;
• termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planseului peste ultimul nivel in cazul existentei sarpantei;
• izolarea termica a planseului peste subsol, in cazul in care prin proiectarea blocului sunt prevazute apartamente la parter;
• lucrari de demontare a instalatiilor si a echipamentelor montate aparent pe fatadele/terasa blocului de locuinte, precum si remontarea acestora dupa efectuarea lucrarilor de izolare termica;
• lucrari de refacere a finisajelor anvelopei.