"RCA-ul" pentru locuinte se amana iar

LEGISLATIE / REGLEMENTARI

12.10.2009 - Banii Nostri

Presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), Constantin Toma, a declarat ca termenul de 1 ianuarie 2010 pentru asigurarea obligatorie a locuintelor nu mai poate fi respectat si a avansat ca termen realist 1 iulie 2010.

Legea asigurarii obligatorii a locuintelor are nevoie de un sistem informatic care sa cuprinda circa 8,3 milioane de proprietari. Dupa inregistrarea societatii la Registrul Comertului, pentru a carei presedintie Toma a fost numit miercurea trecuta, mai e nevoie si de timp pentru negocieri cu reasiguratorii.

Toma a mai declarat azi ca furnizorul de servicii IT nu poate fi selectat inainte de 1 ianuarie, iar serviciile sa fie si functionale. In acest caz este nevoie si de discutii cu primariile pentru ca in localitati diferite sunt situatii diferite.
Radu Mustatea, vicepresedintele PAID, a declarat ca exista si foarte multe probleme logistice de rezolvat. Pe 23 septembrie, 13 asiguratori au constituit PAID cu un capital social de 4,55 milioane euro.

Suma asigurata obligatoriu, adica banii ce pot fi acordati in caz de despagubire, sunt echivalentul in lei a 20.000 euro pentru fiecare locuinta de tip A (n.r constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si a 10.000 euro, pentru fiecare locuinta de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).
Prima obligatorie sau banii pe care ii plateste proprietarul unei locuinte ca asigurat, ori imputernicitul, contractantul sau reprezentantul legal al acestuia, sunt echivalentul in lei a 20 euro pentru locuintele de tip A si 10 euro pentru locuintele de tip B. Polita de asigurare este valabila un an.
Asigurarea acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.