Razboiul preturilor de pe piata imobiliara s-a mutat in localitatile din zona metropolitana

Imobiliare

20.05.2008 - Clujeanul
Razboiul preturilor de pe piata imobiliara s-a mutat in localitatile din zona metropolitana

Ziarul Financiar, editia de Transilvania: Compania romano-irlandeza Ryan Proprietati, care dezvolta un proiect imobiliar in valoare de 19 milioane de euro in comuna Apahida, a vandut pana in acest moment aproximativ 25% din case si 12% din apartamentele care vor fi construite anul acesta. Proiectul Omnia Residence este compus din case, apartamente in vile si apartamente in bloc, include 219 unitati locative, preturile fiind cuprinse intre 29.900 de euro si 130.400 euro. Anul acesta compania va finaliza 14 case si 40 de apartamente.

„Vom practica aceste preturi pentru o perioada definita, urmand ca apoi sa revenim la valorile initiale stabilite, si anume intre 42.000 de euro si 156.000 de euro. Am optat pentru aceasta varianta ca raspuns la preturile practicate de dezvoltatorii din Floresti”, a declarat Olimpiu Daraban, director vanzari la Omnia Residence.
Lucrarile se desfasoara pe o perioada de trei ani (2008 – 2011) si este prevazuta realizarea a 76 de case in sistem insiruit, 19 vile cu 1 sau 2 etaje si mansarda, respectiv a 4 blocuri cu 3 etaje si mansarda. „Tendinta actuala pe piata imobiliara clujeana este relocarea proiectelor inspre zonele necongestionate si care permit dezvoltarea pe orizontala. Locatia aleasa de noi este centrul viitoarei dezvoltari economice clujene, in zona Apahida fiind amplasate noile parcuri tehnologice, cu mii de locuri de munca, precum si noi utilitati medicale regionale”, a precizat Olimpiu Daraban. Ryan Proprietati este o companie infiintata in 2006, pentru realizarea acestui proiect, si are ca actionari doua persoane fizice, un cetatean irlandez si un investitor clujean. Actionarul roman a mai realizat un proiect rezidential in cartierul Buna Ziua.

Conform proiectelor anuntate, in urmatorii ani, zona metropolitana ce include localitatile Apahida, Baciu, Floresti va atrage investitii de peste 200 de milioane de euro. Unul dintre cele mai mari proiecte dezvoltate in zona metropolitana este cel al omului de afaceri clujean Nicolae Badiu. Acesta va investi in localitatea Baciu aproximativ 100 de milioane de euro in construirea unui proiect rezidential ce include peste 2.000 de apartamente, cu o suprafata totala de 140.000 de metri patrati. Proiectul include apartamente cu una, doua si trei camere. Ultimul etaj va include doar penthouse-uri, care vor avea, pe langa suprafata locuibila, si o terasa de pana la 30 de metri patrati. Pe langa unitatile locative, ansamblul imobiliar din comuna Baciu va cuprinde si spatii comerciale, spatii de recreere si gradinita, iar dezvoltatorii estimeaza ca in maxim doi ani complexul rezidential va fi integral finalizat. Pretul de vanzare al apartamentelor este intre 780 si 830 de euro pentru un metru patrat, suprafata unui apartament fiind intre 42 si 100 de metri patrati.

Un alt proiect anuntat in zona este cel dezvoltat de compania Baciu Residence. Investitia in acest ansamblu va fi de 15 mil. euro, iar proiectul va include 240 de apartamente care vor fi vandute cu 850 euro mp. Tot in localitatea Baciu, firma Terralis dezvolta proiectul Ansamblul Rocada, valoarea investitiei in acest caz fiind tot de 15 milioane de euro.
Anul trecut, preturile practicate pe segmentul rezidential in Cluj-Napoca se situau intre 1.250 si 1.400 de euro. In primul trimestru din 2008, potrivit jucatorilor din piata, nu au existat modificari semnificative de preturi, deoarece majoritatea proiectelor imobiliare anuntate anul trecut nu au inregistrat progrese la partea de constructie, ca urmare a perioadei de iarna. In momentul in care, insa, lucrarile la aceste proiecte vor evolua, vor creste si preturile de vanzare. Atat dezvoltatorii imobiliari, cat si specialistii in domeniu estimeaza ca in urmatoarele luni preturile vor creste cu aproximtiv 10-15%.

Anca Rif