Rate mai mici la creditele ipotecare legate de Euribor

Finante Banci

18.03.2009 - Romania libera
Rate mai mici la creditele ipotecare legate de Euribor

In ciuda urcarii cursului de schimb, ratele la majoritatea creditelor in valuta au scazut in echivalent lei

Paradoxal, deprecierea puternica a leului din ultima perioada nu i-a afectat prea mult pe cei care au luat credite in valuta. Cu o singura conditie. Dobanda la aceste credite  sa fi fost legata de indicatorul Euribor.

Adrian Mihai a luat in vara un imprumut ipotecar de 70.000 euro, pe o perioada de 25 de ani, la o dobanda variabila in functie de Euribor. La momentul contractarii, dobanda era de 9,7% pe an, iar rata lunara era de 621 euro, care in echivalent lei reprezenta 2.200 lei. Dupa sase luni, banca i-a revizuit in
      
scadere dobanda la 6,5%, deoarece in aceasta perioada indicatorul Euribor a coborat cu 3,2 puncte. Pentru urmatoarele sase luni el va plati o rata de 473 euro, care in echivalent lei reprezinta circa 2.000 lei. Astfel, chiar in conditiile deprecierii cu 21% a leului, el plateste o rata mai mica in echivalent lei, deoarece deprecierea a fost compensata in totalitate de reducerea cu 24% a ratei in echivalent euro.
Daca ar fi ales varianta unui credit ipotecar la o dobanda preferentiala, variabila in functie de costul de finantare a bancii, dobanda ar fi crescut cu cel putin un punct, pana la 10,7%. La acest nivel, el ar fi platit in prezent o rata lunara de minimum 671 euro, care in echivalent lei ar fi insemnat 2.880 lei, cu 31% mai mult decat prima rata din vara.

Cele mai multe dintre creditele ipotecare in valuta, peste 70%, au dobanzi legate de Euribor, indicator care descrie dobanzile medii la care bancile se imprumuta intre ele in euro. La randul lor, aceste dobanzi interbancare (descrise de Euribor) sunt strans legate de dobanda-cheie a Bancii Centrale Europene (BCE). Pe masura ce criza a lovit Uniunea Europeana, BCE a taiat consecutiv dobanda sa de politica monetara, pana la un minimum istoric de 1,50%, facilitand circulatia mai ieftina a euro pe piata interbancara. Astfel, dobanzile interbancare la euro au coborat cu aproape 3,5 puncte din septembrie anul trecut pana in prezent, de la 5,22% pana la 1,76%. Pe cale de consecinta, cei care au credite legate de Euribor vor plati rate mai mici, pe masura ce le va veni randul la revizuirea dobanzii. De obicei, la creditele pentru populatie dobanda se revizuieste trimestrial sau semestrial.