Rate cu 23% mai mici decat acum doi ani la o locuinta cu doua camere

Imobiliare

22.01.2010 - Gandul
Rate cu 23% mai mici decat acum doi ani la o locuinta cu doua camere

Apartamentele cu doua camere din cartierele bucurestene sunt cu 31% mai ieftine decat in ianuarie 2008.

Cumpararea unei case cu bani imprumutati de la banca se dovedeste mult mai ieftina acum decat in urma cu doi ani, desi dobanzile la creditele ipotecare au crescut cu 19%, iar cursul de schimb a urcat cu peste 11% in aceasta perioada. Insa dupa ce preturile din imobiliare s-au prabusit in acest interval, respectiv cu 31% in cazul apartamentelor cu doua camere din Bucuresti, rata lunara aferenta unui credit ipotecar s-a micsorat cu aproape 23%, se arata intr-o analiza realizata de Alliance Finance Broker, companie specializata in intermedierea de produse bancare.

Astfel, pentru a cumpara acum o locuinta cu doua camere de 65.000 de euro, o persoana va trebui sa imprumute de la banca 55.250 de euro, presupunand ca dispune de avansul de 15%, adica 9.750 de euro. La o dobanda de 7,40% pe an, rata lunara ajunge la 382 de euro, in cazul unui credit pe 30 de ani. In ianuarie 2008, insa, lucrurile aratau diferit: locuintele erau mult mai scumpe, iar banii ceva mai ieftini decat acum. Aceeasi locuinta costa 95.000 de euro, iar pentru cumpararea ei era nevoie de un credit de 80.750 de euro, avand un avans de 14.250 de euro. Pentru un asemenea imprumut facut tot pe 30 de ani, la o dobanda anuala de 6,2%, rata ajungea la 495 de euro.

Bancile, dispuse sa reia creditarea

Spre sfarsitul anului 2008 situatia s-a schimbat radical in domeniul finantarilor, odata cu venirea crizei. De la o exuberanta a creditarii, bancherii au devenit foarte zgarciti, si mai bine de jumatate de an, pana la mijlocul anului 2009, nici vorba de noi imprumuturi pentru achizitii. Doar programul Prima casa a mai ajutat la reluarea creditarii pe acest segment, explica realizatorii studiului, care vad noi pespective la inceputul acestui an. "Sunt cativa factori importanti care conduc la acest rezultat: scaderea preturilor din domeniul imobiliar, dar si reducerea dobanzilor bancare fata de anul 2009", explica ei. In plus, cine stie sa profite de oportunitatile de pe piata imobiliara poate face o adevarata afacere, mai ales daca vanzatorul este presat de datorii si lasa din pret.