Raiffeisen Bank are un plafon de 50 mil. euro pentru Prima Casa

Finante Banci

25.06.2009 - Curierul national

Raiffeisen Bank Romania a aprobat un plafon de 50 mil. euro pentru creditele acordate prin Programul Prima Casa, volum care poate fi suplimentat, in functie de conditiile pietei, a spus vicepresedintele bancii responsabil de divizia de retail, Razvan Munteanu. "In masura in care vom putea utiliza banii in functie de interesul ce va fi aratat putem suplimenta plafonul de 50 mil. euro, aprobat pentru ca sa intelegem in prima faza cum functioneaza acest program. Dobanzile sunt cele din ordonanta", a spus Munteanu, in cadrul unei conferinte de presa.
El a declarat ca nu crede ca Programul Prima Casa va atrage o scadere semnificativa a dobanzilor in piata, "decat in cazul in care dobanzile depozitelor vor avea la randul lor o scadere, iar perceptia de risc a Romaniei (CDS) se va imbunatati". "Nu ne asteptam ca proiectul Prima Casa sa aiba un impact asupra costurilor creditelor in general, dar poate contribui la reducerea stocului de apartamente, ducand la o accelerare treptata a constructiilor de apartamente destinate clasei medii", a mai spus Munteanu si a subliniat ca "este important ca forma finala a programului sa stimuleze vanzarea de apartamente noi sau inceperea de noi constructii".
Totodata, Raiffeisen Bank a acordat, in ultimele sase luni, aproximativ 30% din volumul creditelor aprobate in aceeasi perioada din 2008, pe baza de retail, a mai spus directorul diviziei de retail, Razvan Munteanu. "Ca o medie agregata a ultimelor sase luni, am acordat cam 30% din vanzarile pe care le aveam in 2008, referindu-ne la volum. La creditele corporate, este putin mai dificil de estimat, pentru ca trebuie sa luam in calcul si rostogolirea unor imprumuturi", a precizat Munteanu.
El a mentionat, totodata, ca nu se asteapta la schimbari majore nici in perioada urmatoare, "avand in vedere ca mediul ramane relativ stabil". Referindu-se la un nivel sustenabil al creditarii, Munteanu sustine ca nivelul actual este semnificativ mai scazut, dar "este nevoie sa se vada cat de departe suntem acum de un nivel rezonabil".