Raiffeisen amana creditul de 100 milioane euro al Primavera

Finante Banci

31.03.2009 - Standard

Raiffeisen Bank a pus in “stand-by” dosarul de credit in valoare de circa 100 mil. euro solicitat de compania Primavera Development, dezvoltatorii imobilului de birouri S-Park din Bucuresti, pana cand piata imobiliara se va redresa. Creditul este necesar pentru dezvoltarea unui mall la Sibiu.

“Creditul nu a fost inghetat, dar in aceasta perioada avem o alta atitudine cu privire la piata de real estate. Intr-o piata volatila, garantiile pe care le primim din partea dezvoltatorilor nu pot fi predictibile. Putem sa finantam obiective mari numai in conditii financiare ce pot fi controlate. Primavera a venit cu surse proprii acceptabile, insa pana ce piata nu isi revine, dosarul este in stand-by. In aceasta situatie sunt mai multe dosare pe care le avem in curs de evaluare, dar nu putem credita valori mari. Sindicalizarea nu este o solutie, in conditiile in care si celelalte banci sunt in aceeasi situatie. Nu vad mari schimbari in acest an”, a declarat pentru Business Standard Marinel Burduja, prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank.

Proiectul din Sibiu prevede constructia unui mall in locul fostei fabrici Simerom, denumit Festival, a carui suprafata inchiriabila va fi de 40.000 mp. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat de administratia locala din Sibiu mai prevede si constructia unui bloc-turn de 16 etaje, parcari cu 3.533 de locuri si un ansamblu rezidential. Lucrarile la aceasta faza urmeaza sa fie demarate dupa finalizarea mall-ului. Proiectul se intinde pe o suprafata de 106.000 mp.

“Am finalizat lucrarile propuse pentru prima faza a proiectului Festival, si anume demolarea constructiilor din zona. Avem toata documentatia necesara aprobata. Asteptam doar un moment bun pentru a anunta inceperea lucrarilor. In acest moment suntem in discutii cu mai multe banci pentru obtinerea creditului necesar dezvoltarii mall-ului de la Sibiu. Pentru contractarea imprumutului vom garanta cu terenul. Valoarea totala a investitiei este de aproximativ 100 mil. euro”, a mentionat Eelko Korteweg, project manager in cadrul Primavera Development. Acesta a mai spus ca proiectul este preinchiriat in proportie de 30%, ancora mall-ului fiind hipermarketul Carrefour. Un alt contract important a fost semnat cu Cinema City. Agentul exclusiv de inchirieri este Jones Lang LaSalle. “Suntem increzatori ca in curand vom ajunge la o intelegere privind imprumutul si vom putea demara faza a doua a lucrarilor, asta in cazul in care inchirierile vor merge bine.

Semnalele pozitive date de bursa americana arata ca in sase-opt luni criza se va domoli, deci termenul de finalizare propus initial, sfarsitul anului 2010, ramane in continuare unul realist”, a mai spus Korteweg.

Pentru dezvoltarea proiectului din Sibiu s-a creat un vehicul investitional denumit Festival SRL, unde cote egale sunt detinute de Simerom, al carui actionar principal este Ioan Baltag, si firma Red Sanarot, controlata de Emil si Daniel Adrian Tanasoiu.

Ultimii doi sunt actionari alaturi de Valentin Bitoiu la Primavera Development. Compania a mai dezvoltat cladirea S-Park, vanduta in 2007 pentru 104,5 mil. euro catre fondul austriac Immoeast, una dintre cele mai importante tranzactii la acea vreme.