Proprietarul Palatului Stirbey solicita reanalizarea proiectului

Constructii

07.12.2009 - Business standard

Proprietarul Palatului Stirbey solicita ministrului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Theodor Paleologu, excluderea din Comisie a doi membri aflati in stare de conflict de interese - Andrei Pippidi si Anca Hanna Derer - si reanalizarea proiectului in stare de legalitate.

Anterior, planurile fusesera validate favorabil de forurile profesionale competente, respectiv: Comisia de Urbanism a Primariei Capitalei, Sectiunea de Urbanism si Zone Protejate a CNMI. Mai mult, proiectul a fost pozitiv apreciat in cadrul Forumului si Catedrei de Urbanism a Facultatii de Arhitectura Ion Mincu, si, de asemenea, a facut obiectul de cercetare al studentilor, avand ca rezultat scenarii de reabilitare si reamenajare a Palatului Stirbey.

“Orice intarziere in procesul de avizare al acestui proiect duce la o degradare iremediabila a Palatului Stirbey, pentru care cineva va trebui sa-si asume raspunderea morala si materiala”, se arata intr-o scrisoare deschisa, semnata de proprietarul Palatului Stirbey.

Astfel, Andrei Pippidi si Anca Hanna Derer sunt acuzati de “incalcarea deliberata a prevederilor Legii 161/2003 privind conflictul de interese si a Regulamentului de functionare a Comisiei Natioanale a Monumentelor Istorice.

Dubla calitate a lui Andrei Pippidi, aceea de membru in Comisie si de membru fondator al Societatii Academice din Romania, organizatie neguvernamentala implicata activ in organizarea protestului din fata Ministerului, in ziua desfasurarii lucrarilor CNMI, contravine oricaror principii de legalitate, transparenta si echidistanta in judecarea unui proiect cu un impact major in dezvoltarea Caii Victoriei si a Bucurestiului”, se arata in scrisoarea trimisa lui Theodor Paleologu.

Anca Hanna Derer este acuzata de semnatarul scrisorii ca, prin contributia la redactarea unei parti din documentatia proiectului Palatului Stirbey, este in dezacord cu principiile de baza ale Regulamentului de functionare a CNMI, care obliga persoanele aflate in aceasta situatie sa-si declare in mod transparent contributia si implicarea in proiectele analizate. Anca Hanna Derer mai este acuzata ca a fost direct implicata in intocmirea Studiului Stiintific de fundamentare in vederea confirmarii sau infirmarii deciziei de declasare, totala sau partiala, a corpurilor de constructie anexe si conexe cladirii principale din Calea Victoriei nr. 107.