Proprietarii vor da banii inapoi pe audit

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

14.12.2007 - Romania Libera

Reprezentantii asociatiilor de proprietari apreciaza masura ca fiind corecta, daca s-au folosit bani de la buget.

Pentru un imobil mediu cu 20 de apartamente, auditul termic costa aproximativ 8.000 de euro.

Pentru anul viitor s-au alocat de la buget 25 milioane lei pentru continuarea reabilitarii termice a blocurilor.

Asociatiile de proprietari
care au utilizat fonduri bugetare pentru expertiza si auditul energetic al imobilelor vor avea de acum de ales intre continuarea procedurilor de reabilitare sau restituirea sumelor primite.
Reprezentantii asociatiilor de proprietari estimeaza ca maximum 20% dintre proprietarii care sunt inscrisi in programul national de reabilitare termica au intentia de a renunta la continuarea lucrarilor, invocand dificultati financiare sau neintelegeri intre locatari.

Primariile se ocupa de recuperari

Ordonanta de Urgenta din 2002 privind instituirea masurilor speciale pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit multietajate a fost modificata. Astfel, in cazul in care termenul de trei ani va fi depasit, primarii localitatilor vor instiinta asociatiile de proprietari in legatura cu sumele ce trebuie restituite. Sumele vor fi restituite in termen de 90 de zile de la data instiintarii. In cazul nerestituirii banilor datorati, primarii vor actiona in justitie asociatiile de proprietari notificate. Primarii vor raspunde pentru recuperarea sumelor datorate si a majorarilor de intarziere.
Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari – Habitat, apreciaza masura ca fiind corecta: "Asociatiile de proprietari trebuiau sa se gandeasca de doua ori inainte de a folosi bani de la buget pentru audit. Nu e normal sa folosesti bani de la buget, sa te angajezi sa faci reabilitarea imobilului cu anumite facilitati, apoi brusc sa spui ca nu mai vrei. Nu e corect, mai ales in conditiile in care alte asociatii de proprietari asteapta ani de zile sa fie inscrise pe liste". Auditul termic pentru un imobil de locuinte se taxeaza la 4-7 euro/metru patrat. Pentru un imobil cu 20 de apartamente, auditul termic ajunge sa coste 8.000 euro.

Romulus Cristea