Proprietarii scad preturile apartamentelor vechi, dezamagiti de Prima Casa

Imobiliare

01.09.2009 - Cotidianul
Proprietarii scad preturile apartamentelor vechi, dezamagiti de Prima Casa

In luna august, preturile apartamentelor vechi au scazut cu 3%, raportat la luna iulie a acestui an, dupa ce proprietarii si-au dat seama ca nu se vor inghesui clientii convinsi de "Prima casa". Comparativ cu luna august a lui 2008, preturile sunt mai mici cu 30%.

Dupa ce, in luna iulie, proprietarii de apartamente vechi au saltat preturile in ideea ca clientii vor da buluc prin programul “Prima casa”, fapt care nu s-a intamplat, in luna august acestia au scazut preturile inapoi, reiese dintr-o analiza a site-ului imobiliar magazinuldecase.ro.

“Imobilele vechi scoase la vanzare in luna august au un pret mediu mai mic cu aproximativ 3% fata de luna iulie. Astfel, in cazul garsonierelor, pretul mediu de strigare a scazut cu aproximativ 3%, de la 50.600 de euro in iulie la 49.000 de euro in august” mai arata portalul imobiliar magazinuldecase.ro. Pentru apartamentele de doua camere, valoarea medie s-a redus tot cu 3% in luna curenta, ajungand la 73.428 de euro fata de 75.700 de euro la cat urcase in luna iulie.

Mai mult, au scazut la pret apartamentele de trei camere, cu 4%, pretul de strigare al acestora fiind de 100.500 de euro in aceasta luna, comparativ cu 105.000 in luna iulie.

“Pentru cele trei tipuri de imobile rezulta o medie a scaderilor de 3% pentru august. In schimb, luna trecuta s-a inregistrat o crestere medie de 3,3%. Deoarece trendul de crestere nu s-a mentinut, noi credem ca acea evolutie a valorilor medii din iulie nu reprezinta o crestere sustenabila, ci una artificiala, creata, printre altele, si de primul impuls la programul “Prima casa”, precizeaza magazinuldecase.ro.
Daca se face o comparatie august 2008 cu august 2009, potrivit magazinuldecase.ro, reiese ca preturile la apartamente sunt mai mici cu aproximativ 30%.

In ceea ce priveste numarul imobilelor scoase la vanzare de catre proprietari in Bucuresti, s-a inregistrat o scadere in august fata de iulie, probabil si faptului ca luna curenta este perioada concediilor. Concret, numarul garsonierelor ofertate a scazut de la 611 in iulie la 567 in august, ceea ce inseamna o diminuare cu 7%. Numarul apartamentelor de doua camere scoase la vanzare s-a diminuat cu 9%, de la 1.064 in iulie la 963 in august. Cat priveste imobilele de trei camere, numarul acestora a scazut cu 15% in august (863) spre deosebire de iulie (732).