Proprietarii de vile de la marginea Capitalei se reintorc in blocurile din oras

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

21.01.2008 - Adevarul
Proprietarii de vile de la marginea Capitalei se reintorc in blocurile din oras

Sub ochii nepasatori ai autoritatilor, „bordeiele" de lux ce tin de comuna Bragadiru se sufoca in rauri de noroi si troiene de zapada.

Noroaie, gropi, caini comunitari si vile care inoata in mocirla creata de topirea zapezii din ultimele zile. Cateva tuse ale unui peisaj hibernal de pe o ulita a unui cartier de vile de pe Soseaua Alexandriei.

Strazile, in fapt sleauri lasate de rotile masinilor care trec printre case, se disting cu greu in zapada amestecata cu pamant. Pietonii trebuie sa ocoleasca cu atentie lacurile formate in mijlocul caii de acces.

Doar stalpii de electricitate, plantati din loc in loc pe cheltuiala locuitorilor din zona, dau o spoiala de civilizatie tabloului rural. Casele de lux, ridicate pe un fost teren agricol din marginea Bucurestilor, apartin, din mila Domnului, de Primaria comunei Bragadiru.

Amortizoarele masinii preiau dureros denivelarile din ceea ce ar trebui sa fie drumul de acces in zona rezidentiala localizata pe Soseaua Alexandriei, chiar inainte de podul care te duce spre Bragadiru de Ilfov. Soferul care se aventureaza in aceste locuri trebuie sa fie unul experimentat, altfel risca sa ramana impotmolit in namolul care domneste pretutindeni.

Pe sleaul desfundat, nu se vede nici tipenie de om. Doar niste caini dau din coada bucurosi cand mai vad picior de om. Trebuie sa fii amator de sporturi extreme si sa nu strambi din nas daca iti murdaresti pantofii de noroi ca sa te aventurezi pe jos pe aici.


In fata singurului chiosc din zona sta sprijinit de zid un barbat intre doua varste. Este Sorel Tilica, proprietarul micului magazin si al casei din spatele sau. A devenit proprietar aici in urma cu doi ani. Si de atunci, desi valuri de amatori de casa pe pamant si-au incercat norocul in „sud-vestul aproape salbatic" al Capitalei, nimic nu s-a schimbat in privinta drumurilor.

"Responsabilitatea revine in totalitate Primariei Bragadiru. Momentan nu stim nimic de la primarie, e inghetata toata treaba. Si nici nu mai speram la nimic. Vara e praf, toamna e noroi. Pentru ca apa nu este preluata de canalizarea care nu exista, cand au fost ploile alea mari, a iesit apa si prin beciuri", descrie el problemele locuitorilor din zona.


Unii proprietari nu au mai asteptat dupa primarie si au actionat. Au achizitionat griblura de asfalt cu care au incercat sa reabiliteze drumul. Cheltuiala de 20.000 de lei a facut ca drumul sa arate civilizat pentru o perioada de cateva luni. Acum, dupa ninsoare si topirea zapezii, griblura parca a intrat in pamant. Noroiul este iar la putere.

Ionut Morariu, Andrei Panait