Proiecte imobiliare de peste doua miliarde euro in pericol de a fi blocate

Imobiliare

21.07.2008 - Financiarul
Proiecte imobiliare de peste doua miliarde euro in pericol de a fi blocate

Probleme la companiile internationale din imobiliare active in Romania
Numarul companiilor imobiliare internationale, prezente si pe piata din Romania, care au inceput sa sufere de pe urma crizei creditelor substandard din Statele Unite ale Americii a ajuns la cinci. In plus, altele au reusit sa ia la timp masuri pentru a evita falimentul.

Banca franceza de investitii financiare Natixis, din care face parte fondul de investitii Ixis, cumparatorul cladirii de birouri America House pentru 120 de milioane de euro, are un program de reducere a costurilor, isi va schimba planurile privind investitiile si a modificat, in ultimele luni, conducerea mai multor fonduri pe care le detine. Solutiile adoptate vizeaza salvarea companiei care a fost afectata de criza din Statele Unite ale Americii inca de la inceputul anului.

 In februarie, Natixis a anuntat un profit de un miliard de euro dupa taxe, valoare similara cu cea din anul anterior. In acel moment, pentru a redresa compania, managementul a indepartat doi dintre directorii executivi, iar in urmatoarele luni a luat mai multe masuri. Una dintre acestea a fost concedierea a 1.650 de angajati dintre cei 22.000. Dar restructurarea nu merge precum era planificat. Potrivit ultimelor anunturi ale companiei, numarul va fi de numai 850.

Alte masuri sunt renuntarea la achizitia de proprietati si economisirea a 400 de milioane de euro, prin reducerea sau eliminarea unora dintre activitatile diviziei de Corporate si Investment Banking. Una dintre cele mai importante masuri este cresterea capitalului majoritar al Natixis, la 3,7 miliarde de euro, prin subscrierea de actiuni preferentiale din partea actualilor actionari majoritari, Banque Fédérale des Banques Populaires si Caisse Nationale des Caisses d’Epargne. La sfarsitul lunii iunie, cele doua si-au crescut participatia la Natixis printr-un imprumut cu cate 500 de milioane de euro, astfel ca au ajuns sa detina o participatie de 2,5 miliarde de euro. Profitul companiei in primele sase luni ale anului este de 300 de milioane de euro.

Miercuri, Natixis si-a confirmat planurile si profitul pe primele sase luni, ceea ce a determinat Moody’s sa scada ratingul acordat actiunilor acesteia, de la A2 la A3, fiind privite drept negative. Compania are sub administrare proprietati in valoare de 590 de miliarde de euro in 68 de tari. Filiala Ixis AWE Europe, prin care a fost achizitionata America House, are sub management proprietati in valoare de 17 miliarde de euro. Pe langa America House, compania este implicata intr-un centru comercial cu o suprafata de 53.000 de metri patrati la Sibiu.
Numarul trei

Natixis este a treia companie internationala prezenta in tara noastra care are probleme din cauza crizei creditelor subprime din Statele Unite ale Americii. Asta dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, compania Dawnay Day (DD), care a anuntat prin filiala Dawnay, Day Carpathian (DDC) investitii de 300 de milioane de euro in Romania, a fost trecuta sub administrarea speciala a unui grup de consultanti condusi de Ernst&Young;. La sfarsitul saptamanii, compania de consultanta imobiliara DTZ a fost angajata de E&Y;sa asiste DD la vanzarea a 64 de proprietati in valoare de 300 de milioane de lire sterline. DD are de returnat un credit celor de la Norwich Union si negociaza preluarea a 51% din actiuni de catre divizia de investitii a unei banci portugheze.

Pentru a se salva din scandalul in care este implicat grupul-mama, in ultima saptamana, DDC a inceput sa rupa legaturile cu grupul controlat de Guy Naggar si Peter Klimt. Astfel, companiile in care este implicat Peter Klimt - Jetpath si Starlight -, precum si alte doua firme din cadrul Dawnay Day (DD) - Dawnay, Day International si Dawnay, Day Properties - au inceput sa isi vanda actiunile detinute la DDC.

Aceste vanzari au avut rezultat. Marti, actiunile DDC erau cotate in deschidere la 38,5 de lire, cea mai mica valoare din acest an si din ultimul an. Apoi, actiunile au inceput sa creasca, ajungand, vineri, cu 25,97% mai sus decat marti, la 48,5 lire per actiune. De la inceputul lui iulie, actiunile companiei se afla in scadere. Pe langa DDC, in ultima saptamana, cei doi oameni de afaceri au inceput sa isi vanda participatiile si de la alte companii de investitii pe care le infiintasera in ultimii patru ani. Scopul este de a obtine cat mai multe resurse financiare, astfel ca actiunile sunt vandute chiar si la valori foarte mici.

Pe de alta parte, cei doi doresc sa se distanteze de filiale pentru a nu le afecta activitatea. Alta companie internationala cu probleme de finantare este grupul Martinsa-Fadesa (MF) cu proiecte de 1,5 miliarde euro in Romania. La inceputul saptamanii trecute, compania s-a declarat in incapacitate de plata si actiunile sale au fost retrase de la tranzactionare, de pe bursa de la Madrid. Atat DDC, cat si MF au anuntat ca proiectele din tara noastra nu vor fi afectate si vor continua in ritmul anuntat.

Alina Botezatu