Produsele de economisire-creditare, o solutie pe timp de criza

Finante Banci

16.12.2009 - Curierul national
Produsele de economisire-creditare, o solutie pe timp de criza

Sloganele de genul: "Pui tu ceva deoparte, punem si noi, vine si statul cu ceva bani" au prins bine la romani

Pe piata romaneasca, au mai ramas in acest moment doar doua banci care ofera astfel de produse

RBL va incheia acest an cu 30.000-35.000 de contracte noi, in suma totala de 700 mil. lei

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) va incheia acest an cu circa 30.000-35.000 de contracte noi, cu o suma contractata totala de 700 mil. lei, estimand pentru anul viitor o crestere a numarului de contracte incheiate cu aproximativ 40%, a anuntat, ieri, institutia de economisire-creditare. "Pana la sfarsitul anului, vom avea 30.000-35.000 contracte noi, in valoare totala de 700 mil. lei, suma medie a unui contract fiind de circa 20.000 lei. Vom incheia acest an cu peste 135.000 de contracte active, in valoare de circa 2,7 mld. lei", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Aurelia Cionga, vicepresedinte al bancii, care coordoneaza Divizia de Operatiuni.

Cele 135.000 de contracte includ peste 20.000 de clienti, care au avut incheiate contracte cu HVB Banca pentru Locuinte, preluata de RBL. Fuziunea dintre cele doua banci de economisire-creditare a devenit efectiva la 1 decembrie, dupa ce a primit aprobarea de la Banca Nationala a Romaniei. Bugetul procesului de fuziune s-a situat la peste 1 milion euro. "Toate prevederile contractuale ale clientilor HVB vor fi continuate. Singura schimbare consta in alocarea unui cod IBAN nou fiecarui client", a precizat Cionga. Ea a aratat ca, potrivit bilantului de fuziune, incheiat pe baza situatiilor financiare ale celor doua banci de la 31 decembrie 2008, RBL urmeaza sa aiba active de 337,5 mil. lei dupa finalizarea fuziunii.

Banca incheie anul pe profit

Banca de economisire-creditare va incheia acest an cu profit, pentru prima data de la infiintarea institutiei, insa oficialii RBL nu au estimat valoarea acestuia. In primele sase luni, RBL a obtinut un profit de 4,5 mil. lei, Cionga precizand ca fiecare luna pana la finalul anului a fost profitabila. "Nu pot estima valoarea profitului pentru acest an, intrucat pe de-o parte costurile fuziunii cu HVB BPL au fost prevazute la peste 1 milion euro si trebuie sa vedem unde se opresc, iar pe de alta parte trebuie sa vedem daca clientii care au economisit regulat pe parcursul anului vor economisi mai mult in luna decembrie, asa cum se intampla de obicei", a afirmat presedintele RBL, Andrei Stamatian.
La sfarsitul acestui an, RBL va solicita statului circa 10 mil. lei prime pentru clienti, valoare in crestere cu 40% fata de 2008. Clientii contractelor de economisire-creditare primesc de la stat anual o prima in valoare de 25% din suma economisita in anul respectiv, dar nu mai mult de 250 euro.

Bugetul pe 2010 nu va pune probleme

Intrebat daca bugetul de stat pe anul 2010 ar putea avea impact negativ primele de la stat pentru contractele de economisire-creditare, presedintele RBL a afirmat ca, desi nimeni nu stie ce se va intampla, nu se asteapta ca primele pentru acest tip de produs sa aiba un impact semnificativ asupra bugetului, astfel ca, probabil, nivelul acestora va fi mentinut. In acest an, raportul intre sumele economisite efectiv si cele care ar fi trebuit economisite este de 85%, in crestere fata de 40-45% in anii anteriori, nivelul fiind similar cu cel inregistrat de alte banci de profil din Europa Centrala si de Vest.
In ceea ce priveste etapa de creditare a contractelor de economisire-creditare, banca are un portofoliu activ de 2.500 de imprumuturi acordate, in valoare de 50 mil. lei, din care 35-40% sunt aferente acestui an. Ponderea contractelor incheiate la care clientii au renuntat se situeaza la sub 5% din portofoliul total de contracte de economisire-creditare. RBL acorda in etapa de creditare imprumuturi in lei, la o dobanda de 6% pe an, fixa pe toata perioada creditului. In etapa de economisire, clientul primeste, pe langa prima de la stat, o dobanda de 3% din partea bancii.

Produse dedicate, in special, parintilor

Banca nu a inregistrat niciun credit neperformant, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa constituie provizioane, insa institutia de credit a decis sa aiba o strategie mai prudenta, constituind provizioane de 0,5% din valoarea portofoliului.
RBL mizeaza pe cresterea numarului de contracte incheiate, pe fondul cresterii nivelului de economisire a populatiei in ultimele 12 luni, de la circa 25 mld. lei la 40 mld. lei, potrivit datelor BNR, si al reducerii apetitului pentru creditare al clientilor si bancilor comerciale. Banca de economisire-creditare tinteste in special clientii din categoria parintilor, avand in vedere ca in Austria produsul este comercializat in proportie de peste 40% acestei categorii si clientilor care au credite in derulare, potrivit lui Marius Solescu, vicepresedinte al bancii pentru vanzari si managementul si dezvoltarea produselor.
Pe piata locala a bancilor de economisire-creditare in domeniul locativ mai activeaza BCR Banca pentru Locuinte, care s-a infiintat in aprilie 2008 si a inceput activitatea in luna iulie a aceluiasi an.

BNR a aprobat fuziunea dintre RBL si HVB BPL

BNR a aprobat fuziunea dintre RBL si HVB Banca pentru Locuinte (HVB BpL), fiind inregistrata la Registrul Comertului in data de 1 decembrie, iar procesul propriu-zis se va incheia pana la finele primului trimestru din 2010. Dupa fuziunea bancilor, RBL si-a majorat capitalul social de la 96 mil. lei la 131,07 mil. lei. "Majorarea de capital este o confirmare a stabilitatii pe piata de economisire-creditare, care a inceput prin decizia de achizitie a HVB BpL, apoi prin atingerea unui profit de aproximativ 1 milion euro in prima jumatate a anului 2009", a declarat Stamatian. El a aratat ca anul viitor va fi unul "de cotitura" pe termen lung al produsului de economisire-creditare, iar RBL va trece de la etapa de crestere la una de maturizare.