Producatorii de materiale de constructii isi extind capacitatile de productie

ANALIZE / COMENTARII , Materiale de constructii

29.10.2007 - Adevarul
Producatorii de materiale de constructii isi extind capacitatile de productie

Companiile producatoare de materiale de constructii acopera cu greu cererea mare din piata, motiv pentru care investesc tot mai mult in cresterea capacitatilor de productie.

Ultimele investitii in domeniu au fost anuntate de Ceramica Iasi, pentru deschiderea a noi linii de productie, si de Henkel Romania, care a inaugurat la Campia Turzii o fabrica de adezivi pentru constructii. Investitia de la Campia Turzii, in valoare de aproape 10 milioane de euro, reprezinta primul obiectiv investitional in provincie al grupului Henkel, dupa fabrica de adezivi situata in comuna Pantelimon, langa Bucuresti.

Dupa deschiderea fabricii din judetul Cluj, Henkel si-a dublat practic capacitatea de productie a adezivilor in Romania, valoarea totala a investitiilor companiei in Romania ajungand la 30 milioane de euro.
"Piata romaneasca absoarbe in totalitate productia de adezivi a Henkel si cred ca vom lucra in scurt timp la capacitate maxima. Dupa rezultatele primei investitii din comuna Pantelimon, ne-am indreptat atentia catre Transilvania dat fiind potentialul de dezvoltare al pietei materialelor de constructii din aceasta regiune, a declarat Liviu Sfrija, presedintele Henkel Romania.

In opinia acestuia, piata romaneasca de profil se afla intr-o continua dezvoltare, divizia producatoare de materiale destinate constructiilor fiind principala divizie a grupului de piata romaneasca din punct de vedere a vanzarilor realizate. "Divizia de adezivi este principala divizie a Henkel Romania. Ardealul reprezinta de ceva vreme o zona cu o dezvoltare impresionanta si cu un potential imposibil de neglijat. Vom continua investitiile in Romania, iar faptul ca deschidem inca o fabrica aici denota ca piata romaneasca ofera oportunitati", mai spune oficialul Henkel Romania.

Pentru anul 2007, Henkel a estimat o cifra de afaceri de circa 140 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anul anterior, cresterea fiind sustinuta in principal de divizia adezivi a grupului.

Ceramica Iasi, investitii de 15 milioane de euro

Producatorul de cara­mi­­da si tigla ceramica, Cera­mica Iasi investeste 15 milioane de euro pentru cresterea capacitatii de productie si logistica. "Orientam investiile in di­rectiile esentiale, iar finan­tarea acestora se va face in urma majorarii capitalul social", a declarat Iulian Mangalagiu, directorul general al companiei.

Noul actionar majoritar al companiei, fondul Advent, tinteste pozitia de lider pe piata de profil si nu exclude construirea altor capacitati de productie in zone geografice diferite, pe termen mai lung, pentru a acoperi cererea mare din piata. Pentru 2007, compania estimeaza afaceri de peste 14 milioane de euro.

La ora actuala, Ceramica Iasi are o capacitate de 500 de tone de blocuri de caramida pe zi si 6 milioane de bucati de tigla pe an, pentru 2008 fiind estimata o crestere a productie cu 20%. Compania detine, in acest moment, o cota cuprinsa intre 5-10% din piata de caramida si de tigla ceramica.

Lafarge „pompeaza" doua milioane de euro intr-o statie de betoane

Grupul Lafarge, prezent pe piata romanasca din anul 1997, a investit doua milioane de euro intr-o statie de betoane la Iasi. «Acordam o atentie speciala dezvoltarii pe termen lung, iar statia din Iasi, unde ne-am pozitionat inca de la inceput ca lider de piata, reprezinta un punct de referinta pentru activitatea noastra de betoane», a declarat directorul general al companiei, Bruno Roux. Noua statie va avea o capacitate de productie de 100 de metri cubi pe ora, iar investitia, care include achizitia a sase autobetoniere si a doua pompe, va determina o dublare a capacitatilor de productie si transport ale companiei in Iasi. In acest moment, producatorii de materiale de constructii nu-si mai pot onora comenzile din cauza cererii mari din piata.