Producatorii de materiale de constructii intra pe silozuri pentru a scapa de criza

Materiale de constructii

19.11.2009 - Capital

Grupul de firme de constructii cu capital  italian Menatwork, prezent pe piata locala de 15 ani, a anuntat ca este pregatit sa isi adapteze produsele in functie de oportunitatile aduse de criza, motiv pentru care intentioneaza sa isi extinda activitatea in agricultura si energie.

“Criza financiara va continua sa afecteze si anul viitor piata constructiilor, insa va crea, in acelasi timp, noi oportunitati pentru investitii, iar noi avem capacitatea de a ne adapta produsele pentru alte sectoare, cum ar fi cel energetic sau agricultura. Aplicatiile in metal sunt infinite, iar liniile de productie  actuale ale firmelor noastre pot fi usor reajustate pentru a realiza, de exemplu, panouri voltaice, sisteme de irigatii, silozuri sau depozite agricole. Nu ne-am propus sa pierdem cotele de piata  actuale din domeniul constructiilor, dar vrem sa ne extindem si pe alte segmente”, a declarat Luigi Caverni, administratorul grupului Menatwork.

Afaceri in scadere cu 30%

Potrivit estimarilor Menatwork, cifra de afaceri a grupului se va diminua in acest an cu aproximativ 30%, la 65 de milioane de euro, din cauza reducerii cererii de materiale de constructii, a fluctuatiilor costurilor materiei prime si a cursului valutar, dar si a creditelor, care reprezinta  o treime din totalul cifrei de afaceri.

“Romania este in continuare atractiva pentru investitii, insa e important pentru investitori sa gaseasca aici structurile necesare pentru a incepe proiecte. De exemplu, in sectorul energetic exista multi potentiali investitori, care sunt descurajati insa de lipsa acestor parghii care sa le sustina dezvoltarea afacerilor”, a afirmat Luigi Caverni.

Investitii de 35 mil. euro in Romania

Valoarea totala a investitiilor Menatwork, de la intrarea pe piata din Romania pana in acest an, a atins nivelul de 35 de milioane de euro.

Cele 20 de firme din Romania ale Menatwork fabrica si distribuie materiale de constructii si produse pentru amenajari de interior si exterior, care sunt distribuite catre circa 15.000 de clienti.

Grupul are filiale in Romania, Italia, Ungaria si Republica Moldova, iar produsele sunt comercializate in 16 tari din Europa, ponderea exporturilor in totalul vanzarilor fiind de 40%. La nivel de grup, Menatwork are aproximativ 500 de angajati, din care aproximativ 70% lucreaza in productie.