Producatorii de gips-carton mizeaza pe investitii pentru cote mai mari

ANALIZE / COMENTARII , Materiale de constructii

28.10.2007 - Business Standard

publicat pe 28.08.2007

 

Companiile Lafarge Arcom Gips, filiala locala a grupului francez Lafarge, si Rigips Romania, subsidiara a Saint Gobain, principalii producatori de placi de gips-carton pe plan local, vor sa-si mareasca cotele de piata in urmatorii ani cu cel putin 10%, pe fondul unei majorari a valorii acesteia cu pana la 30% anual, dar si a investitiilor in productie.

 “Majorarea pietei denota orientarea industriei constructiilor catre solutii rapide si eficiente de realizare a constructiilor si finisajelor. Principalul factor de crestere a segmentului de gips-carton in ultima vreme a fost investitiile private. Deficitul de personal din industria constructiilor a dus la necesitatea adoptarii unor solutii mai rapide, motiv pentru care aceste produse au devenit mai avantajoase in raport cu solutiile clasice”, a declarat pentru Business Standard Sebastian Popescu, directorul Lafarge Arcom Gips.

Piata autohtona de placi de gips-carton are o valoare cuprinsa intre 70 si 90 milioane de euro, conform estimarilor reprezentantilor celor doi producatori, ceea ce corespunde unui volum de cinci milioane de metri patrati. Valoarea creste insa pana la 350 milioane de euro, daca se iau in calcul si accesoriile, profilele metalice si ipsosul folosit pentru imbinari pe langa placi. Circa 50% din vanzarile de gips-carton reprezinta importuri. Principalii competitori sunt filiale locale ale companiilor franceze Lafarge si Saint Gobain, care detin capacitati de productie in Romania, alaturi de importatori precum firma cu capital german Knauf Gips si Norgips Romania, parte a Knauf.

Lafarge Arcom Gips are, in prezent, conform estimarilor oficialilor firmei, o cota de 20-25% pe piata de placi de gips-carton, iar pentru urmatorii cinci ani este preconizata o majorare a acesteia cu 10%.

“Pe termen mediu, ca urmare a cresterii capacitatii de productie, ne propunem sa ne amelioram prezenta in piata cu aproximativ 10%. Pentru 2007, estimam o majorare a cifrei de afaceri cu 20%, pe fondul finalizarii investitiilor atat in noua linie de productie din Bucuresti, cat si in fabrica de ipsosuri de la Aghires, din judetul Cluj”, a precizat Sebastian Popescu, directorul companiei.

De altfel, cifra de afaceri a firmei s-a marit in primele sapte luni cu 16%. Pentru acest an, reprezentantii companiei se asteapta la o crestere similara cu cea a pietei, respectiv pana la 30%, dar si la o reducere a ponderii importurilor in cifra de afaceri totala, ca urmare a majorarii capacitatilor de productie. In 2006, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 16,3 milioane de euro.

Lafarge Arcom Gips a inaugurat in iunie la unitatea situata in apropiere de Bucuresti o noua linie de productie cu o capacitate totala anuala de 15 milioane de metri patrati de placa de gips-carton, cantitate tripla fata de productia anterioara. Investitia totala s-a ridicat la 17 milioane de euro. Extinderea liniei de fabricatie a fost precedata de deschiderea unei cariere de roca de gips la Nucsoara, judetul Prahova, precum si de marirea capacitatii de calcinare utilizata la fabricatia gips-cartonului.

De asemenea, compania Rigips Romania a investit in 2006 peste 31 milioane de euro in constructia unei fabrici de gips-carton la Turda, cu o capacitate de 13 milioane de metri patrati anual. “In urma investitiilor realizate anul trecut estimam ca ne putem creste cota de piata cu 2-3% pana la sfarsitul acestui an, dupa ce, in prezent, avem o pondere de 30%”, a declarat Eugen Tofan, directorul de vanzari al firmei. In 2006, firma a raportat afaceri de 40 milioane de euro, iar pentru acest an o crestere de pana la 50 milioane de euro.

Consumul de gips-carton a ajuns, in prezent, in Romania la circa 2,2 metri patrati pe cap de locuitor, in crestere cu 20% fata de anul precedent, reprezentand un nivel similar cu cel inregistrat in Polonia, potrivit oficialului Lafarge. Comparativ, statele din vestul Europei inregistreaza un consum de trei-patru metri patrati pe cap de locuitor.

 

Ovidiu Lefter