Problemele din constructii si politica reduc afacerile Teraplast

Materiale de constructii

16.11.2009 - Curierul national

Cifra de afaceri a producatorului de materiale de constructii Teraplast Bistrita a scazut cu 8% in primele noua luni, la 141,2 milioane lei, ca urmare a reducerii cererii de sisteme pentru instalatii si constructii, precum si a instabilitatii politice.

"In conditiile in care pe unele dintre principalele segmente de business ale Teraplast, cum ar fi sectorul de infrastructura de canalizari si alimentare cu apa, aproximativ 70% din vanzari sunt realizate pe proiectele publice, orice instabilitate politica nu face decat sa amane aceste proiecte", se arata intr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.
Veniturile companiei au scazut in intervalul analizat cu 6,5%, de la 163,6 milioane lei la 153 milioane lei, iar cheltuielile s-au comprimat cu 3,3%, la 140,6 milioane lei, de la 145,4 milioane lei in primele trei trimestre din 2008.

In aceste conditii, profitul net al companiei s-a diminuat in intervalul ianuarie-septembrie cu 27%, de la 15,6 milioane lei la 11,4 milioane lei.

Pana la sfarsitul lui 2009, compania se asteapta la o dinamica a pretului la materiile prime (PVC, PE si PP) similara celei de anul trecut si la un curs mediu de schimb leu/euro fluctuant.

"Contractia economica din primele luni ale anului a fost mai puternica decat se anticipa initial, insa estimam ca ne vom apropia foarte mult de cifra de afaceri din bugetul prognozat pentru anul 2009. Mizam in special pe sectorul de infrastructura si pe partenerii si distribuitorii nostri, in timp ce pe segmentul proiectelor rezidentiale si nonrezidentiale nu ne asteptam la evolutii mai bune decat in primele noua luni ale anului", se mai arata in comunicat.

La nivel de grup, afacerile Teraplast s-au comprimat cu 12%, la 179,6 milioane lei, iar profitul net a scazut cu 3%, la 13,5 milioane lei, pe fondul scaderii cererii.