Probleme pe piata imobiliara

Imobiliare

08.08.2008 - Evenimentul Zilei
Probleme pe piata imobiliara
Mai multi dezvoltatori ar putea renunta la investitiile in Romania deoarece locuintele din complexele imobiliare noi se vand foarte greu.
Potrivit reprezentantilor CB Richard Ellis/Eurisko, desi cererea de pe piata este ridicata, ritmul de vanzare a locuintelor din ansamblurile noi este foarte redus. Motivul- cumparatorii spera ca preturile vor scadea.
"Daca acest ritm va continua, foarte multi dezvoltatori se vor retrage de pe piata, creand un deficit de oferta imens intr-o piata cum e Bucurestiul, care are nevoie de 200.000-300.000 de apartamente. Pe piata exista foarte multi cumparatori, cei mai multi dintre ei au deja creditele aprobate de catre banci, insa nu cumpara sperand intr-un miracol, un pret mai mic peste o saptamana sau peste o luna", a explicat, intr-un comunicat, seful departamentului rezidential al companiei, Ionut Bordei.
 
El a apreciat ca aceste asteptari sunt nerealiste, deoarece costurile de constructie sunt mari si in continua crestere.
"Va fi surprinzator pentru multi dintre acesti cumparatori sa constate ca proprietatile nu s-au ieftinit, pentru ca nu au cum, atata timp cat costurile sunt imense. In acelasi timp, vor realiza ca pe piata oferta este foarte mica, pentru ca multi dezvoltatori au renuntat intre timp la proiectele noi, iar cererea este foarte mare si preturile au inceput sa creasca din nou. Surpriza va fi si mai mare cand vor observa ca nici macar credite nu vor mai putea lua in acel moment", a adaugat Bordei.

In aceste conditii, numarul celor care isi vor permite sa achizitioneze o locuinta se va reduce.
 
"Bineinteles ca nu va fi un capat de lume, in acel moment nu vor mai fi la moda cumpararile, ci inchirierile, care si ele vor fi speculate la maximum, iar costurile vor creste de la luna la luna", a spus reprezentantul companiei.
In opinia sa, piata rezidentiala este marcata de doua situatii importante, una fiind cea in care cumparatorii, alimentati de zvonuri, nu mai achizitioneaza proprietati, in speranta unor ieftiniri, iar in cealalta sunt dezvoltatorii care nu stiu cum ar putea sa construiasca mai ieftin, tinand cont ca terenurile sunt foarte scumpe, materialele de constructii si mana de lucru se scumpesc si trebuie sa aiba si profit pentru o afacere viabila.