Primul oras-satelit al Capitalei

PROIECTE / DEZVOLTARE , Imobiliare

04.11.2007 - Capital

publicat pe 20.09.2007

 

Primul proiect rezidenÅ£ial gigant din România a fost lansat zilele trecute. În aÅŸteptare stau cel puÅ£in alte patru dezvoltări similare. Un semnal că piaÅ£a imobiliară intră într-o nouă etapă.

„Ceea ce ne-a convins să investim în acest proiect complex este faptul că România îndeplineÅŸte cerinÅ£ele oricărui investitor străin“, explică Ahmet Buyukhanli, preÅŸedintele Buyukhanli Group, concern ce deÅ£ine Opus Land Development, developerul Cosmopolis. Poate surprinzător pentru unii, turcii au fost primii care ÅŸi-au luat inima în dinÅ£i ÅŸi au lansat pe piaţă un proiect rezidenÅ£ial ce implică investiÅ£ii de aproape 700 milioane de euro. Cosmopolis (în ÅžtefăneÅŸtii de Jos) este, cel puÅ£in momentan, cel mai mare proiect rezidenÅ£ial lansat pe piaÅ£a românească ÅŸi va fi dezvoltat în ÅŸapte faze de construcÅ£ie, cu termen de finalizare în anul 2014. SuprafaÅ£a totală a obiectivului va fi de peste un milion de metri pătraÅ£i, dintre care 665.000 mp au destinaÅ£ie rezidentială, iar 220.000 mp vor acoperi partea comercială a proiectului.

Grupul turc a achiziÅ£ionat terenul de 100 de hectare, pe care se va dezvolta Cosmopolis, cu ceva mai puÅ£in de 50 milioane de euro. „Valoarea estimată a proiectului la finalizarea lucrărilor va fi de minimum un miliard de euro, ceea ce ne-ar putea aduce un profit înainte de taxe de aproape 300 milioane de euro“ spune Murat Kavurga, CEO Opus LAnd Development. Aici găsim ÅŸi motivul investiÅ£iei. Joaca de-a proiectul rezidenÅ£ial mic s-a cam terminat în România. Majoritatea celor deja lansate includ minimum o mie de locuinÅ£e, iar trendul se păstrează ÅŸi pentru anii următori.

Maturizarea treptată a pieÅ£ei începe să muÅŸte din randamente, iar una dintre strategiile de păstrare a unor profituri ridicate este investirea unor sume foarte mari de bani în proiecte de anvergură, care însă permit ÅŸi realizarea unor profituri uriaÅŸe. Practic, dacă turcii vor finaliza acest proiect, randamentul obÅ£inut este de aproape 50%, însă în condiÅ£iile actuale din piaţă. „În prezent, cererea există, iar finalizarea proiectelor mari depinde ÅŸi de strategia de vânzări a investitorilor. AceÅŸtia vor trebui, însă, să se adapteze în timp (în cadrul diferitelor faze de dezvoltare) noilor cerinÅ£e de pe piaţă ÅŸi, pe măsură ce concurenÅ£a va creÅŸte, vor fi nevoiÅ£i să aducă noi concepte pe piaţă pentru atragerea clienÅ£ilor“, spune Adrian Tibichi, research coordinator la Coldwell Banker Affiliates of Romania. Pentru Cosmopolis, finanÅ£area primei faze de construcÅ£ie este asigurată, conform dezvoltatorilor, prin intermediul unui parteneriat cu Garantibank, vânzările ulterioare urmând să acopere măcar parÅ£ial continuarea lucrărilor pentru celelalte etape ale acestui complex rezidenÅ£ial.

Razvan Zamfir