Primul mall din Bacau

PROIECTE / DEZVOLTARE , Imobiliare

26.11.2007 - Evenimentul Zilei
Primul mall din Bacau

Complexul Arena City Center va fi deschis pe 12 decembrie, in locul fostei fabrici de incaltaminte Partizanul.

Bacauanii isi vor putea face cumparaturile la primul mall din oras de luna viitoare. Complexul comercial Arena City Center, ridicat de controversatul omul de afaceri Ovidiu Budeanu, membru al PNL, va fi deschis pe 12 decembrie.

Initial, inaugurarea era programata pentru 30 noiembrie, dar a fost amanata pentru ca nu a fost amenajata parcarea. Mall-ul este amplasat pe spatiul fostei fabrici de incaltaminte Partizanul, patronata de Budeanu, la iesirea spre Piatra Neamt, in cartierul Nord, care concentreaza aproape 30% din populatia Bacaului.

25.500 de metri patrati pentru spatii comerciale

La deschidere, Arena City Center va avea o suprafata inchiriabila de 19.500 de metri patrati, dar in martie 2008 se va extinde cu inca 6.000 de metri patrati prin deschiderea cinematografului Multiplex, care va avea opt sali.

In total, Arena City Center, format din parter si doua etaje, are o suprafata construita de 30.000 metri patrati, din care 25.500 de metri patrati reprezinta suprafata utila. Complexul va gazdui circa 150 de magazine. Parcarea va avea 700 de locuri. Ovidiu Budeanu sustine ca Arena City Center va fi cel mai mare mall din Moldova, desi complexul comercial de acelasi tip din Iasi, Iulius Mall, are 34.000 de metri patrati.

Suprafata totala a mall-ului iesean este mai mare, dar spatiile comerciale de la Iulius Mall ocupa 20.112 metri patrati, in timp ce la Arena City Center vor acoperi 25.500 de metri patrati. Chiriile lunare variaza intre 20 si 100 de euro pe metru patrat, plus TVA.

Lifturi panoramice si capela ortodoxa

Pe langa magazine, mall-ul va avea un casino, o pista de bowling, restaurante, o sala pentru ceremonii, conferinte si petreceri, fast-food-uri, dar si spatii de joaca pentru copii.

Spatiul este acoperit cu o cupola translucida, avand si fantana arteziana, scari rulante si lifturi panoramice, cu pereti din sticla.

Etajul al doilea, cu o suprafata de 10.000 de metri patrati, va fi destinat doar petrecerii timpului liber, iar la parter vor fi cafenele.

Complexul va avea si o capela ortodoxa, constructia fiind unicat, niciun mall din tara neavand un lacas de cult.

Investitie de 35 de milioane de euro

Lucrarile la Arena City Center au inceput pe 17 august. Investitia se ridica la 35 de milioane de euro, 57% din suma fiind asigurata de credite de la HVB Bank, restul banilor provenind de la omul de afaceri Ovidiu Budeanu.

„Am pornit de la ideea de vizibilitate maxima, astfel incat cumparatorii sa poata vedea, de la intrare, magazinele de la toate etajele. Prin acest proiect urmarim sa aducem in complex numai firme de retail si de entertainment cu cea mai mare notorietate pe piata romaneasca de profil“, a declarat Budeanu. Calculele investitorilor arata ca mall-ul va avea circa 5.000 de vizitatori zilnic.

CONTROVERSE

Patron de firme falimentare

Mall-ul a fost ridicat pe locul si pe structura de rezistenta a fostei fabrici de incaltaminte Partizanul, unde se faceau pantofi din piele de curca pentru Elena Ceausescu si cizme de vânatoare pentru fostul dictator. Cumparata de omul de afaceri Ovidiu Budeanu in 1998, fabrica a intrat in faliment trei ani mai tarziu din cauza datoriilor la stat.

Budeanu a vandut si fostul stadion care a apartinut fabricii, pe care o alta societate construieste trei blocuri de locuinte. Budeanu mai detine si complexul hotelier «Magura Verde», situat pe soseaua Bacau-Onesti. Libralul este acuzat ca a tras pe sfoara peste 20 de firme din Onesti, acestea riscand sa fie evacuate din spatiile cumparate de la firma Onsal, detinuta de Budeanu si aflata in faliment, prin contracte de leasing. Fiscul a pus sechestru pe spatii pentru a recupera aproape 17 miliarde de lei de la Onsal, desprinsa in 2002 din SC Onedil, fosta societate de gospodarie comunala din Onesti.

Ovidiu Pauliuc