Primul an de dupa aderare a adus gigantii imobiliari la Bucuresti

PROIECTE / DEZVOLTARE , Imobiliare

13.12.2007 - Ziarul Financiar

2007 a consemnat intrarea pe piata locala de real estate a cel putin opt jucatori noi cu afaceri globale de peste un miliard de euro fiecare.

 

Piata imobiliara locala a crescut in 2007 ca numar de proiecte aflate in dezvoltare, numar de tranzactii, dar si ca numar de jucatori internationali puternici, care au primit in urma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana semnalul clar ca piata este una stabila, cu un potential de crestere ridicat.

Piata s-a diversificat in acest an si ca numar de jucatori, dar si ca sursa de provenienta a companiilor imobiliare, dupa ce pana in 2006 afacerile erau facute de fonduri austriece precum Immoeast, Europolis sau CA Immo, dar si de investitori britanici de dimensiuni medii, precum Equest sau Fabian.

Unii consultanti imobiliari afirmau la inceputul anului ca investitorii nu au avut nevoie de ziua de 1 ianuarie 2007 pentru a patrunde pe piata locala, in conditiile in care tratativele pentru aderare incepusera din 1999.
Cu toate acestea, cu un numar de circa zece jucatori de mari dimensiuni care au intrat pe piata locala de-abia in acest an, aprecierile acestor consultanti au fost depasite, acesti investitori luand in calcul mai multi factori pentru a patrunde pe o piata noua.

"Un jucator de talia Ixis se uita daca un imobil pe care il cumpara este inchiriat in totalitate unor companii multinationale mari, care au semnate contracte ferme pe perioade de cel putin 5, 7 sau 10 ani de zile", declara intr-un interviu Francisc Peli, partener in cadrul casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) si coordonatorul echipei care a consiliat compania israeliana Globe Trade Center (GTC) in vanzarea America House.

Tranzactia a marcat intrarea companiei franceze pe piata locala, firma fiind subsidiara a gigantului financiar Natixis.

Totodata, randamentele au scazut la un nivel "confortabil" pentru acesti jucatori, de circa 6% in euro pe an, mult mai aproape de nivelul cu care acesti investitori sunt obisnuiti sa lucreze pe pietele mai mature pe care activeaza.

In urma cu cativa ani, tranzactiile pe piata imobiliara locala se realizau la randamente investitionale duble, de 10-12% pe an, perioada in care cei mai agresivi jucatori erau fondurile oportuniste, care au avut timp sa-si creeze portofolii care au devenit intre timp interesante pentru marii jucatori.

Cristi Moga