Primele dosare pentru Prima Casa

Finante Banci

08.07.2009 - Evenimentul zilei
Primele dosare pentru Prima Casa

Astazi este prima zi in care cei care vor sa-si achizitioneze o locuinta prin programul guvernamental pot depune actele necesare.

De astazi s-a dat liber la depus dosare pentru programul „Prima casa”, dupa ce ieri BRD a semnat cadrul legal cu Fondul National de Garantare pentru IMM-uri (FNGIMM). „De mâine (astazi - n.r.) vom putem primi dosarele celor care doresc un credit pentru «Prima casa»”, ne-au declarat oficialii BRD. O alta banca ce ar mai putea semna conventiile cu FNGIMM azi este Alpha.

„Mâine (astazi - n.r.) putem da deja prima garantie, insa aceasta va intra in vigoare doar dupa aparitia in Monitorul Oficial a ordinului comun al Ministerului Finantelor Publice si al Ministerului pentru IMM-uri privind conventia de implementare a programului «Prima casa»”, ne-a declarat Aurel Sarament, presedintele Fondului.

La BRD, 325 euro rata lunara, la BCR, 322 euro

La BRD, pentru un credit de 60.000 euro, prin programul garantat de guvern, solicitantul trebuie sa aiba un venit de minimum 3.110 lei. Astfel ca, dupa ce depune avansul de 5%, respectiv cei 3.000 euro, la o dobânda fixa de 5,1%, rambursul dupa 30 de ani va insuma putin peste 117.000 euro.
 
Rata lunara in aceste conditii va ajunge la 325 de euro, daca se ia in considerare pentru datele de mai sus si un grad de indatorare acceptat de banca de 50%. BCR, dobânda calculata de 3,8% plus Euribor la 3 luni, adica o dobânda de 5,07% anual, ar ridica rata pentru un credit de 60.000 euro la 322 euro in fiecare luna. In aceste conditii, venitul minim pentru un credit „Prima casa” de la BCR este cu 10 lei mai mic decât cel cerut la BRD, potrivit calculatoarelor Conso.ro.
 
Au aparut si primii beneficiari

O familie din Bucuresti este prima beneficiara a programului „Prima casa”, a anuntat firma Premier, cea care intermediaza tranzactia. Transferul de proprietate va avea loc in a doua parte a zilei de astazi, la biroul unui notar public. Apartamentul cumparat este de doua camere, intr-un bloc vechi din cartierul Colentina. Valoarea de achizitie a acestuia este de 54.000 euro.

PENTRU PROVINCIE

Programul este mai putin viabil in Bucuresti

In programul guvernamental s-au inscris 20 de banci. „Prima casa” pare a fi un proiect destinat mai mult celor din tara, unde preturile apartamentelor sunt ceva mai acceptabile. Astfel ca, daca in Bucuresti cu 60.000 euro nu se poate lua decât un apartament de 2 camere in zonele limitrofe, in marile orase ale tarii cu acesti bani se poate gasi ceva mai bun si in zone mai centrale.
 
Locuinte cu trei camere la acelasi pret se pot gasi in orase precum Satu-Mare, Craiova sau Iasi. Cei care doresc un imobil prin „Prima casa” trebuie sa indeplineasca anumite conditii, printre care avansul de 3.000 de euro daca imprumutul este de 60.000 euro, sa nu detina o alta locuinta si sa nu fi avut alt credit ipotecar.