Primariile nu pun bulina rosie

LEGISLATIE / REGLEMENTARI , Imobiliare

31.10.2007 - Jurnalul National
Primariile nu pun bulina rosie

Pericol public - 387 de cladiri cu risc seismic ridicat

Autorităţile locale nu s-au înghesuit să aplice “bulina roÅŸie” pe clădirile încadrate în clasa 1 de risc seismic, care reprezintă pericol public. Consolidarea clădirilor merge cu paÅŸi de melc în lipsa capacităţii financiare a locuitorilor de a le reabilita.DeÅŸi în Capitală au fost expertizate tehnic 2.635 de clădiri, din care 387 au fost încadrate în clasa 1 de risc seismic (RS1), au fost montate numai 294 de panouri cu bulina roÅŸie. Însemnul trebuia montat pe toate cele 387 de clădiri încadrate în RS1.

Din cauza unor lacune legislative, în Capitală, mai multe clădiri încadrate în RS1 nu au bulina roÅŸie. Astfel, primarul Sectorului 1 nu a respectat ordinul Ministerului LocuinÅ£elor Publice de a monta plăcuÅ£ele cu bulina roÅŸie pe clădirile cu pricina, deoarece se teme că la controlul CurÅ£ii de Conturi nu va ieÅŸi bine. “Am realizat verificări în teren ÅŸi am constatat că în Sectorul 1 nu au fost montate bulinele roÅŸii, însă Domnul Chiliman (primarul Sectorului 1) ne-a explicat motivul pentru care nu le-a montat. Acesta se teme că la controlul realizat de Curtea de Conturi nu va putea justifica suma cheltuită cu realizarea ÅŸi montarea acestor plăcuÅ£e”, a explicat Cătălin Deaconescu, prefectul Municipiului BucureÅŸti.

DECIZIE. Prefectul este de părere că nu sancÅ£ionarea instituÅ£iei este soluÅ£ia grăbirii acestei activităţi. “Nu i-am amendat, deoarece ne confruntăm cu o ambiguitate legislativă. Nu ÅŸtim cui revine această responsabilitate. Conform legii, responsabilitatea este în sarcina autorităţilor publice locale. Aici găsim ÅŸi primăria ÅŸi consiliul judeÅ£ean, iar interpretările sunt multiple”, a declarat Cătălin Deaconescu. Mai mult, primarul de la Sectorul 1 a făcut o solicitare către MDLPL prin care cere unele explicaÅ£ii, iar până la rezolvarea situaÅ£iei prefectura nu poate amenda primăria. Prefectul speră ca până la finele acestui an să se rezolve situaÅ£ia din Sectorul 1.

STATISTICI. Cea mai leneşă primărie s-a dovedit a fi cea din Sectorul 1, deoarece din 711 clădiri expertizate nu a fost montat nici măcar un panou de avertizare. La capătul opus se situează Primăria Sectorului 3, care a marcat toate cele 455 de clădiri expertizate din care 95 prezintă risc seismic ridicat. În Sectorului 2 au fost expertizate 871 de clădiri, din care 111 încadrate RS1, însă au fost montate 147 de panouri de avertizare, funcÅ£ie de configuraÅ£ia clădirilor au fost montate ÅŸi câte 2-5 panouri la o clădire. De asemenea, Primăria Sectorului 4 a montat numai 18 panouri, deÅŸi numărul clădirilor este de 351. La Sectorul 5, din 198 de clădiri expertizate tehnic, din care 34 în RS1, au fost montate 34 de buline. Cel mai ieftin a scăpat Primăria Sectorului 6, care are 49 de clădiri expertizate tehnic, însă nici una nu este încadrată în RS1. În plus, au fost inventariate 37 de imobile construite înainte de 1978, care deÅ£in spaÅ£ii cu altă destinaÅ£ie decât cea de locuit.


Elena Stan