Primaria sectorului 1 vrea sa cumpere 6.000 de locuinte

Imobiliare

04.09.2008 - Bursa
Primaria sectorului 1 a anuntat, recent, ca doreste sa cumpere locuinte de pe piata libera pentru a putea rezolva problema chiriasilor evacuati din casele nationalizate si a cazurilor sociale. Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, ne-a declarat: "Am ales aceasta solutie pentru ca este cea mai rapida si pentru ca numarul celor evacuati din casele nationalizate creste de la o zi la alta. Este greu sa ridici locuinte noi atat de repede. Nu gasesti terenurile necesare, iar termenul de executie este de peste doi ani. in maxim un an, avem nevoie de 2.000 de unitati locative pentru a rezolva problema chiriasilor. Vrem sa cumparam imobile cu apartamente noi din zonele periferice ieftine ale Capitalei sau chiar din zone ieftine din localitatile adiacente. Nu vom face achizitii in sectorul 1 pentru ca proprietatile sunt foarte scumpe".

     Domnia sa ne-a precizat ca piata a dovedit ca apartamentele vechi sunt mai scumpe decat cele noi. Astfel ca primaria prefera sa negocieze un pret bun cu investitorii. in total, primarul Chiliman a propus achizitionarea a 6.000 de unitati locative pentru a putea rezolva si cazurile sociale. "Pentru persoanele cu probleme sociale nu excludem preluarea de camine de nefamilisti pe care sa re renovam. Programul de achizitie a locuintelor se va intinde pe mai multi ani".

     Edilul sectorului 1 este incurajat in acest proiect si de faptul ca tranzactiile cu locuinte din Capitala au scazut puternic in ultimele luni, iar proprietarii, in lipsa de cumparatori, au scazut preturile si sunt dispusi la negocieri. Anul viitor, primaria va incepe si constructia a 450 de apartamente sociale in zona Odai.

     Andrei Chiliman ne-a spus ca nu are o evaluare a valorii necesare pentru cumpararea celor 2000 de apartamente. Domnia sa sustine ca fondurile bugetare vor fi alocate pe parcurs ce se finalizeaza negocierile: "Bugetul sectorului 1 este aproape cat al Primariei Capitalei. Numai in 2008 acesta totalizeaza 12.000 de miliarde de lei vechi. Deci sunt fonduri suficiente si pentru alte investitii. Vrem sa fim prima autoritate locala ce va rezolva problema chiriasilor evacuati din casele nationalizate".

     La Primaria sectorului 1 sunt inregistrate, in prezent, peste 6.000 de cereri pentru obtinerea unei locuinte, insa doar 1.488 de solicitanti au depus documentatia completa. Toate ofertele pentru vanzarea de locuinte venite de pe piata libera pot fi depuse, incepand din aceasta saptamana, la Registratura primariei.
      
Alina Toma Vereha